Onze medewerker

Cursus Mindfulness succesvol

Sinds 2016 kunnen medewerkers van Libra Revalidatie & Audiologie een gratis cursus Mindfulness based stress reduction (MBSR) volgen. Bas van der Horst, fysiotherapeut en een van de trainers: ”Juist medewerkers die in de zorg werken, hebben de neiging om maar door te blijven lopen. Zij zijn gericht op goede zorg leveren aan hun klanten, met als gevolg dat zij vaak net te laat actie ondernemen en zelfs opgebrand raken. Daarom is goede zorg voor onze medewerkers essentieel.”

Evidenced based techniek

Twee keer per jaar start er een 8-weekse cursus. Na de cursus kunnen de medewerkers na 4 maanden, en nog eens na 10 maanden, hun geleerde technieken opfrissen. Alle medewerkers kunnen zich inschrijven. De trainingen worden verzorgd door 3 collega’s die de opleiding tot trainer MBSR hebben doorlopen en zelf al actief bezig waren met Mindfulness. Wij geven namelijk al ruim 5 jaar Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training aan onze klanten als onderdeel van het pijnrevalidatieprogramma Acceptance & Commitment Therapie (ACT).

Mentale fitness

In principe kan iedereen mindfulness leren, maar er zijn mensen die niets hebben met verstillen. Bas: “Je moet er wel iets voor doen. Het is geen ontspanningsmethode, maar mentale fitness. Net als in de sportschool moet je tijd investeren en oefenen.”

Tijd om te resetten

De medewerkers die de cursus al hebben gevolgd, zijn erg enthousiast blijkt uit de evaluatieformulieren. Bas: “Collega’s praten erover. We krijgen terug dat ze er veel profijt van hebben. Ze nemen bijvoorbeeld 2 minuten de tijd terwijl ze naar de volgende klant lopen om stil te staan bij zichzelf om te merken hoe ze in de dag staan. Dit geeft hen de mogelijkheid om even te resetten met een van de geleerde technieken. Zo zorgen ze ervoor dat de stress niet verder opbouwt.”

Jaarlijks komen studenten van allerlei opleidingen stage lopen bij Libra Revalidatie & Audiologie, al dan niet in het Multidisciplinaire Zorg Innovatie Centrum (M-ZIC), een combinatie van een leer-, werk en zorgomgeving waarin zowel medewerkers als studenten kennis delen en zich verder ontwikkelen.

Stagiaire bewegingsagogie Sanne van Mierlo en stagiaire fysiotherapie Aniek Verberne, beiden student aan de Fontys Hogeschool vertellen over hun ervaringen.

   

Pizzabijeenkomsten

Twee keer per jaar na werktijd wordt op locatie Blixembosch een bijeenkomst voor medewerkers georganiseerd om te discussiëren en brainstormen over onderwerpen met betrekking tot de organisatie of revalidatie. Vanwege het tijdstip worden daarbij overheerlijke pizza’s geserveerd. Deze goede gewoonte is dit jaar overgenomen op locatie Leijpark, zodat er op 4 momenten verspreid over het jaar op een informele manier gelegenheid is om met elkaar van gedachten te wisselen.

Wat leeft er?
Onderwerpen voor die bijeenkomsten komen van de medewerkers zelf. Het onderwerp dat het meeste stemmen krijgt, wordt gekozen. Voorbeelden van onderwerpen die de revue passeerden, zijn:

  • Zelfsturing
  • Staat de cliënt echt centraal of toch het productieproces?
  • Zorg voor jongeren (16-25 jaar) binnen de revalidatie

Sport en spel

Badmintontoernooi

Op donderdag 2 juni 2016 streden collega’s in duo’s tegen elkaar tijdens een badmintontoernooi georganiseerd voor alle medewerkers van Libra Revalidatie & Audiologie. De strijd was fel, maar sportief.

Hardlopen in Tilburg en Eindhoven

De Tilburgse Ten Miles en Marathon Eindhoven keren inmiddels ieder jaar terug op ons programma. Inmiddels is het een goede traditie om met collega’s aan beide hardloopwedstrijden deel te nemen. Ook dit jaar onze complimenten aan de sportieve collega’s die over de streep zijn gekomen!  

   

Workshops strategisch beleid

Vanaf eind juni zijn workshops gegeven waarin collega’s input hebben gegeven voor ons nieuwe strategisch beleid voor de periode 2017-2019.

De workshops waren ingedeeld naar de 3 hoofdclusters van Planetree: Betere zorg, Helende omgeving en Gezonde organisatie.