Dwarslaesie

Wat is een dwarslaesie?

Als u een dwarslaesie heeft, is uw ruggenmerg beschadigd.

Door de ruggenmergbeschadiging werkt het systeem, waarbij de hersenen in contact staan met de zenuwen, niet meer(goed). Dit kan diverse gevolgen veroorzaken:

  • Uitval in bewegen, doordat de opdrachten om te bewegen vanuit de hersenen niet meer aankomen bij de spieren.
  • Gevoelsuitval, u voelt geen aanrakingen, pijn, warmte, kou en diepte doordat de prikkel van de huid de hersenen niet bereikt.
  • Uitval van functies die niet bewust aan te sturen zijn. Bijvoorbeeld de blaas- en darmfunctie, de besturing van de bloedsomloop, de warmtehuishouding en seksuele functies.
  • Psychosociale gevolgen, uw dwarslaesie moet een plek krijgen in uw leven en dat van uw eventuele partner.

Ik heb een dwarslaesie, en nu?

Meestal ontstaat een dwarslaesie acuut. Hoewel u in eerste instantie ziet wat u allemaal níet meer kan, zijn er ook veel dingen die u nog wél kunt, of kunt leren. Daarom is het erg belangrijk om direct na uw ontslag uit het ziekenhuis te beginnen met revalidatie.

Bij Libra Revalidatie bekijken we samen naar uw mogelijkheden en gaan we gericht aan het werk. Tijdens uw behandelingen kunnen verschillende trainingen aan bod komen, zoals een blaas- en darmtraining, staan- en looptraining, aandacht voor verwerking.

Wij werken met multidisciplinaire revalidatieteams, zodat u de beste zorg krijgt, op maat gemaakt. Op de pagina behandeling leest u meer over het behandelplan en ons behandelteam.

Meer informatie