08 mei 2018

Europese Dag van de Beroerte

Op dinsdag 8 mei 2018 wordt voor de 14e keer de Europese Dag van de Beroerte gehouden. Op meer dan 100 locaties in Nederland kan men een informatiemarkt bezoeken en geïnformeerd worden over een beroerte (CVA).

Begin van het jaar 2000 nam SAFE (Stroke Alliance for Europe) het initiatief om een vaste preventiedag voor een Stroke (Engels voor beroerte of CVA) te organiseren in zoveel mogelijk landen van Europa. SAFE is de Europese koepelorganisatie van patiiëntenverenigingen waarbij inmiddels organisaties van 19 Europese landen, waaronder Hersenletsel.nl, aangesloten zijn. De doelstelling van SAFE is toe te werken naar een forse reductie van het aantal CVA's en ervoor te zorgen dat iedereen die door een CVA is getroffen, de hulp en ondersteuning krijgt die men nodig heeft.

Hersenletsel.nl
Hersenletsel.nl nam in 2014 het stokje over van de CVA-vereniging en organiseert en coordineert sindsdien de EDvdB. Voor dit jaar op dinsdag 8 mei 2018. Het is alweer voor de 14e keer dat deze internationale preventiedag in Nederland wordt gehouden. Op en rond de 8e mei zijn er in veel landen van Europa activiteiten waarmee het CVA onder de aandacht van het publiek wordt gebracht. Het thema van de CVA-preventiedag is voor 2018 'Het leven na een beroerte'. Het verder leven met de gevolgen na een beroerte is een belangrijk onderwerp.

Voorkomen van een beroerte (preventie) kan door een aangepaste leefstijl: goede voeding, voldoende bewegen, minder stress, niet roken en matig met alcohol. Ook controle (minstens een keer per jaar) op de risicofactoren door uw (huis)arts is van belang. Op 8 mei kan men in Nederland op diverse locaties, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, revalidatiecentra, etc. meer informatie krijgen en een test laten doen, waarbij de risico's voor het krijgen van een CVA worden gemeten.

Lees meer op de website: https://www.dagvandeberoerte.nl/