Project Go Baby Go NL

Via internationale contacten kwam het kinderteam van Libra Revalidatie & Audiologie op een innovatief idee uit Amerika, Delaware University. Het idee stelt jonge kinderen met een beperking in staat om hun omgeving op een speelse manier te ontdekken in een aangepaste elektrische speelgoedauto.

De kinderen zijn in staat om veel eerder indrukken op te doen uit hun omgeving dan met de gebruikelijke hulpmiddelen zoals een elektrische rolstoel. Deze speelse wijze van verplaatsen is een vorm van mobiliteit die nog niet beschikbaar in Nederland.

Aanpassen auto

Het kinderteam, van Libra R&A locatie Blixembosch, introduceert met dit project Go Baby Go in Nederland. Ouders hebben een actieve rol, zij kopen zelf de auto en worden begeleid door het team GBG NL bij het aanpassen. Dit gebeurt in een workshop die begeleid wordt door meerdere revalidatietechnici, een ergotherapeut, een fysiotherapeut en een logopedist. Het is de bedoeling dat ná deze workshop het kind zelf wegrijdt.

Leefwereld kinderen

Normaal gesproken beginnen kinderen hun omgeving al te ontdekken vanaf 7 maanden. Kinderen met een ernstige motorische handicap zijn meestal een stuk ouder voordat zij zich zelfstandig kunnen verplaatsen. Door deze nieuwe ontwikkeling zijn kinderen niet alleen eerder in staat om hun omgeving te ontdekken, maar gebeurt dat ook nog eens op een manier die past bij een kind. Hiermee participeren zij gemakkelijk in de leefwereld van kinderen zonder een beperking.

Landelijke uitrol

Het project werd voor het eerst gepresenteerd op het internationale congres ‘Early Intervention’ dat van 7 t/m 9 april 2016 plaatsvond in Groningen. Het is de bedoeling dat ook kinderen uit andere regio’s van dit idee kunnen profiteren. Daarom wordt in 2017/2018 het plan landelijk uitgerold via andere revalidatiecentra in Nederland.

Verloop

2014   start project GBG NL
2015   fondsenwerving en inrichting project
2016   pilot / opzetten workshops/ selectie auto’s
2017   workshops en landelijke uitrol Presentatie congres

Sponsoring

Veel sponsoren hielpen ons met de start van dit project.
Het revalidatiefonds zorgt ervoor dat dit project voltooid kan worden. Zij dragen GBG NL een heel warm hart toe.