Esther van der Straaten, cliënt Tinnitus

Esther is een jonge PABO-studente, bruist van de energie en vindt het heerlijk om les te geven aan kinderen. Je ziet het niet aan haar, maar toch heeft ze last van Tinnitus, ofwel oorsuizen. Ze heeft, om hiermee om te leren gaan, het Tinnitus behandelprogramma bij Libra Audiologie gevolgd.

Programma Tinnitus geeft uitzicht én inzicht

"Sinds januari 2018 heb ik een piep in beide oren, links harder dan rechts. Daarvóór was ik grieperig en had ik last van een oorontsteking. De KNO-arts kon echter geen afwijkingen vinden. De piep bleef maar aanhouden en ik was bang dat dit niet meer weg zou gaan. Dit bleek ook zo te zijn. Uiteindelijk heeft mijn moeder voor mij een afspraak gemaakt bij Libra Audiologie voor het Tinnitusprogramma."

Superleuke groep, jong en oud

"Ik kwam in een leuke groep met 8 mensen, variërend in de leeftijd van 20 tot 70 jaar. Tijdens de fysiotherapie kregen we ontspanningsoefeningen waardoor ik soms bijna in slaap viel. De opdracht was om in ontspannen toestand naar het geluid te luisteren en er zo mee om te leren gaan. En dat werkt inderdaad goed! Er waren ook momenten waarop we juist tijdens bijvoorbeeld het sporten moesten luisteren naar het geluid.

Het klinkt gek maar ik vond het ook heel fijn om van anderen te horen waar zij mee zaten. Dat voelde voor mij minder alleen. Lekker met elkaar sparren over bepaalde problemen. Hoe doe jij dit en hoe ga jij hiermee om? Lotgenoten begrijpen het probleem echt. Dat is voor mij ook al een stukje genezing."

Leren grenzen stellen

"Ook leerde ik om beter naar mijn lichaam te luisteren. Van het geluid word je namelijk ook heel moe in je hoofd en daarom is het beter om tussendoor rustmomenten in te lassen. Dat vind ik best moeilijk, want ik ben van mezelf nogal een bezig bijtje, vind alles leuk en wil graag overal bij zijn. Door de training heb ik met mijn tinnitus om leren gaan en weet ik waar ik op moet letten om er zo min mogelijk last van te hebben. Ik wil iedereen die Tinnitus heeft meegeven...blijf altijd positief, dat is voor mij een hele belangrijke factor."

“Ik blijf positief en luister beter naar mijn lichaam”

Wilt u meer weten over het behandelprogramma Tinnitus?

Hier kunt u meer lezen over tinnitus en behandeling bij Libra Audiologie.