Direct naar inhoud

Mats, COVID-19

De toen 14 jarige Mats bleek nog vóór de officiële cijfers bekend waren, COVID-19 te hebben. De aangeboden hulp werd vanuit één centraal punt binnen Libra gecoördineerd en geregeld. Dit was fijn voor Mats en zijn ouders.

Mats, een 16-jarige VWO leerling uit Zuidoost Brabant, was begin 2020 opvallend vermoeid, vergeetachtig en niet fit. Na een zoektocht van een jaar kwam hij samen met zijn ouders terecht in het UMC Amsterdam. De kinderarts van het UMC diagnosticeerde bij hem het post-COVID syndroom, waarover wereldwijd steeds meer bekend werd. Mats werd doorverwezen naar Libra voor het COVID-19 behandelprogramma.  

Opluchting

Mats: “Wat een opluchting, eindelijk duidelijkheid en een gerichte behandeling! Dankzij de goede samenwerking binnen Libra hoefde ik mijn verhaal niet steeds opnieuw te vertellen. De fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog en maatschappelijk werker wisten bovendien van elkaar waarmee ze bezig waren en stemden hun aanpak onderling af. Die multidisciplinaire aanpak is heel prettig: je kan dan je energie zelf steken in broodnodig herstel.” 

Tips 

Gestroomlijnde communicatie vanuit Libra was ook richting school en een OZL-team (Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen) belangrijk. Hierdoor kon Mats in overleg zijn schoollessen in aangepast tempo toch blijven volgen. Bruikbare tips van de ergotherapeut over energieverdeling en geheugentraining hebben geholpen. Alternatieve, minder energievretende hobby’s en een slimme dagindeling (inspanning én rust afwisselen) droegen verder bij aan Mats herstel.  

“Samen met de ergotherapeut maakten we een lijstje van rustige maar leuke activiteiten op inspiratieloze momenten. Zo lees ik nu graag de Tolkien-serie en ben ik meer creatief bezig met Lego, origami en muziek maken. Structuur en ontspanning doen me goed.”

Vooruitgang 

“Het gaat inmiddels een stukje beter met me. Ik heb conditie opgebouwd, kan weer langere wandelingen maken en ik geniet van mijn nieuwe creatieve hobby’s. Met een aangepast leerprogramma hoop ik over 3 jaar mijn middelbare school af te ronden. Als je na jouw COVID infectie merkt dat je klachten blijft houden, probeer dan zo snel mogelijk goede hulp te krijgen. Ik denk dat je bij Libra veel baat kan hebben bij de gebundelde zorg. Libra neemt je klachten serieus en helpt je op weg naar herstel.”

"Het COVID-behandelprogramma helpt op weg naar herstel."