Monique Gouw, revalidant

Er werd bij mij, in mijn rechterborst, het voorstadium van borstkanker vastgesteld. Gelukkig was het nog niet uitgezaaid. Voorgestelde behandeling: operatie en bestraling. De wereld stond op dat moment stil, maar tegelijkertijd liet ik me niet gek maken.

Hoe verder?

Na de geplande behandelingen dacht ik, nu kan ik wel weer gewoon verder. Maar de bestralingsarts reikte mij een folder aan over het programma Herstel & Balans van Libra Revalidatie & Audiologie. Ik had niet meteen het gevoel ‘Dat is iets voor mij’, maar de arts zei ‘lees het eens en denk er eens over. Het is niet niks wat er is gebeurd’.

Uiteindelijk heb ik me toch opgegeven voor deze cursus. Waarom zou ik mezelf dit onthouden? Ik wilde er zo goed mogelijk uitkomen en mijn conditie kon wel een boost gebruiken.

Oncologische revalidatie

De cursus Herstel & Balans (nu oncologische revalidatie) duurde 10 weken, 3 x per week. 2 x Sporten en 1 x praten. Een prima combi. Ik ben nooit met tegenzin gegaan, maar we hadden dan ook een heel bijzondere groep. Tijdens de cursus kregen we een hele goede band met elkaar omdat we dingen met elkaar deelden die we met niemand anders deelden.’

Elkaar helpen

De groep heeft mij geleerd dat het leven geen wedstrijd is.

In de groep maakte ik ook allerlei aspecten mee van andermans ziekteproces. We hielpen elkaar door de verschillende periodes heen. Het is fijn om anderen daarin te ondersteunen en zelf steun te krijgen van je maatjes.

Ook de begeleiding was heel prettig. Alle verschillende professionals pakten hun specifieke rol. De combinatie van het geheel was precies goed.

De balans vinden

In het programma werd ook aandacht besteed aan het onderwerp ‘vermoeidheid’. Ik leerde dat er een balans moet zijn tussen activiteiten die energie geven en activiteiten die energie kosten. Die balans kan ik alleen vinden als ik goed naar mezelf luister. Ik heb geleerd om niet taakgericht te werken maar tijdgericht. Ik verdeel mijn tijd gedurende de dag in kleine blokjes met een afwisseling tussen activiteiten en rust. En ik let er op dat ik niet teveel tijd besteed aan energienemers.

Tweede leven

Toen ik kanker kreeg kwam ik erachter dat mijn leven ooit eindigt. Daarvoor had ik het idee dat alles eindeloos doorgaat. Door dit besef krijgen alle dagelijkse dingen een nieuwe betekenis. Als ik mensen een tip mag geven:

Pak alles aan om het voor jezelf zo goed mogelijk te maken en wees duidelijk en assertief naar de mensen om je heen.

Door dit programma van Libra Revalidatie & Audiologie heb ik er een soort familie bij gekregen. We hebben nog steeds goed contact.

Meer informatie over oncologische revalidatie?


Bekijk hier de folder