Behandelprogramma
Als u vanwege een amputatie of door een reductiedefect uw arm of (deel van) uw hand mist, kunt u bij Libra Revalidatie terecht voor advies en behandeling. Bij Libra bieden wij zowel klinische als poliklinische behandelingen aan. Alles is gericht op het streven naar een leefsituatie waarbij u zo goed en zelfstandig mogelijk kunt functioneren. Libra locatie Blixembosch in Eindhoven is een van de negen revalidatiecentra in Nederland waar een eventuele aanvraag voor een hand- en armprotheses kan worden gedaan.
Het doel is om u een zo zelfstandig mogelijk leven te geven en overbelasting te verminderen en te voorkomen. Wij helpen u om uw aangedane arm zoveel mogelijk te gebruiken bij zelfverzorging, werken en sporten. Wanneer u een arm- of handamputatie heeft ondergaan of een aanlegstoornis aan uw arm heeft, kunt u verschillende problemen ervaren. Samen met u kijken we naar deze problemen. Ieder vanuit onze eigen discipline. Zo bieden wij een doelgerichte, multidisciplinaire behandelaanpak. Samen met de behandelaars kijkt u welke activiteiten voor u belangrijk zijn. We kijken wat u nodig heeft om deze activiteiten zo zelfstandig mogelijk uit te voeren.
Het revalidatietraject
In de eerste fase van de revalidatie na amputatie stelt u samen met uw behandelteam de doelen van de behandeling vast.
Deze fase is gericht op het leren functioneren met minder vingers of één hand of arm. Er wordt onder andere getraind op kracht en conditie. Daarnaast zal er aandacht zijn voor dagelijkse activiteiten, zoals zelfzorg, het uitvoeren van het huishouden en werken met één arm of hand. Tijdens deze fase is er ook aandacht voor het creëren van een stabiele stomp voor de eventuele prothese.
Indien na amputatie of bij een aanlegstoornis het prothesetraject wordt gestart, wordt eerst gekeken waaraan de prothese moet voldoen en wat voor een soort prothese daarvoor het meest geschikt is. Momenteel zijn er vele soorten prothese voor vingers, handen en armen, ieder met zijn eigen voor- en nadelen.
Omdat weinig mensen een arm-amputatie hebben, is besloten dat de aanvraag voor een arm-prothese op een beperkt aantal plekken in Nederland mag worden gedaan. Voor de regio Oost-Brabant is dit Libra locatie Blixembosch in Eindhoven. Het kan dus zijn dat u bij Libra op locatie Leijpark in behandeling bent, maar dan voor de prothesiologie wordt verwezen naar locatie Blixembosch.
Nadat een keuze is gemaakt, wordt de prothese aangevraagd bij de zorgverzekering. Na goedkeuring van de zorgverzekering kan de orthopedisch instrumentmaker aan de slag om voor u een prothese op maat te maken. Dit gebeurt in overleg met de arts en uw behandelteam. Meestal wordt er gestart met een proefprothese, waarna bij goedbevinden een definitieve prothese kan worden gemaakt. U traint met de prothese onder begeleiding van de behandelaren op situaties die in het dagelijks leven voorkomen. Daarbij kunt u denken aan: werkzaamheden in en om het huis, fietsen, activiteiten in de vrije tijd en werk-gerelateerde activiteiten. Tenslotte kijken we hoe u in uw eigen leefomgeving zo goed mogelijk kunt blijven bewegen en trainen.
Na het revalidatietraject wordt er een afsluitende controle gepland op het armprothesespreekuur. Hierbij zijn de arts, ergotherapeut en instrumentmaker aanwezig. Het revalidatietraject en het gebruik van de nieuwe prothese wordt geëvalueerd. De technische nazorg loopt via de instrumentmaker die zorg draagt voor onderhoud en reparaties van de prothese.
U kunt ook bij Libra terecht voor een herhaaltraject. Bijvoorbeeld als u een nieuwe prothese nodig heeft omdat de oude prothese te klein is of versleten is. Het is dan niet nodig om alle bovenstaande fases te doorlopen. U start dan bij fase 3. Ook bij een herhaal traject zijn één of meer afspraken noodzakelijk om een goede aanvraag voor de nieuwe prothese te kunnen schrijven.
Wetenschappelijk onderzoek
Het kan zijn dat u wordt gevraagd mee te werken aan (wetenschappelijk) onderzoek. Lees meer over deelname aan onderzoek.
Eigen regie, Samen beslissen
Invloed uitoefenen op behandelkeuzes en ruimte krijgen mee te denken in de behandelingen? Klinkt goed, maar is niet altijd makkelijk. Daarbij is coaching nodig. Libra heeft haar zorgverleners erin geschoold om revalidanten te coachen. We noemen dit ‘van zorgen naar coachen’. We hebben geleerd dat door meer te ‘coachen’ en minder te ‘zorgen’ er meer ruimte ontstaat voor uw wensen en hulpvragen.
Meer lezen
Meer folders vindt u in het digitale folderrek: