Behandelteam
Tijdens het behandeltraject wordt u geholpen door verschillende zorgprofessionals uit verschillende disciplines, die nauw met elkaar samenwerken. De revalidatiearts coördineert het revalidatieproces. Daarnaast kunt u begeleid worden door verschillende therapeuten. Denk bijvoorbeeld aan een fysiotherapeut, ergo-therapeut, logopedist, maatschappelijk werker en psycholoog. Het kan ook voorkomen dat u tijdens uw behandelingen in contact komt met collega's in opleiding en stagiairs.
Revalidatiearts
De revalidatiearts is één van de specialisten die u in het ziekenhuis heeft gezien in verband met uw amputatie. In het revalidatiecentrum is de revalidatiearts eindverantwoordelijk voor de behandeling en degene die uw revalidatieproces coördineert. Bij de revalidatiearts kunt u terecht met vragen over bijvoorbeeld de wondgenezing, pijnklachten of medicijnen. Omdat weinig mensen een arm-amputatie hebben, is besloten dat de aanvraag voor een arm-prothese op een beperkt aantal plekken in Nederland mag worden gedaan. Voor de regio Oost-Brabant is dit Libra locatie Blixembosch in Eindhoven. Het kan dus zijn dat u bij Libra locatie Leijpark in behandeling bent, maar dan voor de prothesiologie wordt verwezen naar locatie Blixembosch.
Naast de revalidatiearts bestaat het behandelteam uit een ergotherapeut en orthopedisch instrumentmaker.
De ergotherapeut helpt u om zo zelfstandig mogelijk te functioneren in uw leef-, woon- en werkomstandigheden zonder en later met prothese. Zij zal samen met u bekijken op welke gebieden uw hulpvragen liggen, en zo nodig met u trainen of adviezen geven.
De ergotherapeut begeleidt het proces waaraan een armprothese moet voldoen, welke armprothese het meest geschikt is en van eventuele noodzakelijke training. Ook zal de ergotherapeut de aanvraag voor een prothese voor de zorgverzekering schrijven. Indien de armprothese is geleverd, zal de ergotherapeut de prothese mee instellen en indien nodig met u trainen om de prothese optimaal te gebruiken.
De orthopedisch instrumentmaker is de technicus die de prothese maakt. Niet alle orthopedisch instrumentmakers mogen een armprothese maken. Binnen Libra locatie Blixembosch werken we samen met Livit Orthopedie.
Het behandelteam kan daarnaast ook bestaan uit de volgende zorgprofessionals:
De wondverpleegkundige verzorgt eventuele wonden aan uw stomp en de rest van het lichaam.
De fysiotherapeut kan eventueel betrokken worden bij (preventie van) klachten van overbelasting of beperkingen in de overige gewrichten van de geamputeerde arm of elders in het lichaam. Ook kijkt de fysiotherapeut naar de algehele fysieke belastbaarheid.
Een amputatie heeft niet alleen invloed op de patiënt zelf, maar ook op zijn/ haar omgeving. Maatschappelijk werk kan worden betrokken bij vragen over werk en relaties, begeleiding met verwerkingsproces of bij het zoeken naar een nieuwe balans.
De bewegingsagoog weet alles over aangepast sporten en kan betrokken worden als er vragen zijn op dit gebied.
Het verlies van een lichaamsdeel is een ingrijpend gebeuren. Het kost tijd om aan de nieuwe situatie te wennen en de amputatie te accepteren. Als het verwerkingsproces moeizaam verloopt en u niet aan uw nieuwe situatie kunt wennen, dan kunt u daar hulp bij krijgen van de psycholoog.
Opleiding en stage
Libra wil, naast het leveren van goede zorg, een uitdagende leer- en werkomgeving zijn voor professionals en studenten. Kennisontwikkeling en groei in eigen functioneren staan daarbij centraal. Jaarlijks lopen grote groepen studenten van diverse opleidingen stage bij Libra. Daarnaast leidt Libra, in samenwerking met andere zorginstellingen, een aantal artsen en psychologen op.
Tijdens uw behandeling kan het voorkomen dat u te maken krijgt met deze collega’s in opleiding en stagiairs.