Behandelteam
Bij chronische pijn spelen vaak veel verschillende factoren een rol. Dit maakt veel chronische pijnklachten complex. Bij Libra Revalidatie krijg je daarom te maken met een team dat bestaat uit verschillende soorten professionals, met ieder hun eigen deskundigheid. We noemen dit ook wel een multidisciplinair team. De revalidatiearts of physician assistant (PA) is de coördinator van het behandelteam en is tevens eindverantwoordelijk voor de behandeling. Verder bestaat het multidisciplinaire team uit een psycholoog, ergotherapeut, fysiotherapeut, bewegingsagoog en een maatschappelijk werker. De precieze samenstelling van het behandelteam wordt afgestemd op de klachten en hulpvraag.
Revalidatiearts
De revalidatiearts is eindverantwoordelijk voor de behandeling. Deze stelt de revalidatiediagnose en de indicatie voor de behandeling vast. De revalidatiearts informeert jou, je familie en de huisarts (of degene die je doorverwezen heeft) over de voortgang van de behandeling.
De revalidatiearts werkt op de polikliniek samen met een artsondersteuner (Stijn Wouters, locatie Blixembosch te Eindhoven) en soms een ANIOS (arts niet in opleiding tot specialist) (locatie Leijpark te Tilburg). Zij kunnen de intake en vervolggesprekken in plaats van de revalidatiearts doen.
Naast de revalidatiearts, artsondersteuner en ANIOS kan het behandelteam, afhankelijk van het behandelplan, ook bestaan uit de volgende zorgprofessionals:
De psycholoog stelt vast hoe je er op sociaal-emotioneel vlak voor staat, welke factoren je klachten in stand houden, en welke krachten je kunt inzetten om er weer bovenop te komen. De psycholoog helpt je om zelf weer de regie over je lijf en leven te krijgen.
De ergotherapeut bekijkt samen met jou hoe de activiteiten in het dagelijks leven verlopen. Door de pijnklachten kun je veel dingen niet doen zoals je zou willen. De ergotherapeut heeft aandacht voor je belasting en belastbaarheid en helpt je om de balans te vinden tussen activiteiten en rustmomenten.
De fysiotherapeut brengt je lichamelijke klachten in kaart. Ook hier spelen belasting en belastbaarheid een grote rol, net zoals spanning en ontspanning. Daarnaast kijkt de fysiotherapeut naar de samenhang tussen spanningen en lichamelijke klachten. Het accent ligt op het vergroten van het aantal activiteiten. Ook is er aandacht voor lichaamsbewustwording.
De maatschappelijk werker kijkt met je ouders naar factoren die mogelijk een rol spelen bij het in stand houden van je klachten. De maatschappelijk werker biedt steun en helpt je ouders om te gaan met de klachten en het herstellen van de balans tussen draagkracht en draaglast.
De activiteitentherapeut (dagbehandeling) werkt samen met jou aan je individuele revalidatiedoelen via creatieve, recreatieve en arbeidsmatige activiteiten. Volg je geen onderwijs meer? Dan kan de activiteitentherapeut je helpen bij het vinden van passende activiteiten en je coachen om ermee aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan hobby’s of een bijbaantje.
De pedagogisch medewerker (dagbehandeling) helpt je om de behandeldoelen in de praktijk te brengen. Daarnaast houdt de pedagogisch medewerker bij hoe je het dagprogramma volgt en hoe jij je daarbij voelt. Zij bekijkt hoe je binnen een groep functioneert en geeft je tips om hier zo actief mogelijk aan deel te nemen. De pedagogisch medewerker kan ook gesprekken hebben met je ouders, zodat jouw behandeldoelen ook thuis een vervolg krijgen.
Opleiding en stage
Libra wil, naast het leveren van goede zorg, een uitdagende leer- en werkomgeving zijn voor professionals en studenten. Kennisontwikkeling en groei in eigen functioneren staan daarbij centraal. Jaarlijks lopen grote groepen studenten van diverse opleidingen stage bij Libra. Daarnaast leidt Libra, in samenwerking met andere zorginstellingen, een aantal artsen en psychologen op.
Tijdens de behandeling van uw kind kan het voorkomen dat u en uw kind te maken krijgen met deze collega’s in opleiding en stagiairs.