Over neuromusculaire aandoeningen (NMA)
Als je knippert met je ogen of je met je hand iets vastpakt, geven je hersenen via een zenuw een signaal door aan een spier. Bij een NMA gaat er in dit proces iets mis. Er treden spierzwakte en krachtverlies op omdat:
- het signaal vanuit het ruggenmerg niet goed wordt doorgegeven aan de zenuw
- de zenuw het signaal niet goed geleidt
- het signaal niet goed wordt overgebracht van de zenuw naar de spier
- de spier niet goed werkt
Het gevolg van een NMA is dat dagelijkse activiteiten zoals werk, hobby of persoonlijke verzorging op een andere manier ingevuld moeten worden. Andere gevolgen kunnen zijn dat de spreekvaardigheid en de lichamelijke conditie achteruit gaan. Omdat de gevolgen van NMA met name in de spieren optreden wordt er meestal gesproken over “spierziekten”.
De effecten van een spierziekte blijven niet altijd beperkt tot spierzwakte. Ook tintelingen, pijn, problemen met de spijsvertering, hartklachten, problemen in het denken en slaapproblemen komen voor. De aard en ernst van de verschijnselen verschillen van spierziekte tot spierziekte en van persoon tot persoon.
Er zijn ruim 600 verschillende spierziekten. De meeste daarvan zijn erfelijk. In Nederland hebben naar schatting 200.000 mensen een spierziekte. Spierziekten zijn meestal niet te genezen maar wel goed medisch te behandelen.
Bij Libra Revalidatie kunt u terecht voor de behandeling van onder andere de volgende neuromusculaire aandoeningen:
- Amyotrofische laterale sclerose (ALS)
- Dermatomyositis (DM)
- Facioscapulohumerale spierdystrofie (FSHD)
- Hereditaire motorische sensorische neuropathie (HMSN)
- Limb-girdle muscular dystrophy (LGMD)
- Myotone dystrofie type 2 (MD 2)
- Primaire laterale sclerose (PLS)
- Progressieve spinale musculaire atrofie (PSMA)
Meer informatie over de diagnoses ALS, PLS en PSMA vindt u op de website van het ALS centrum. Meer informatie over de overige diagnoses vindt u op de website van Spierziekten Nederland.