Behandelteam
Bij Libra Revalidatie werken we met multidisciplinaire behandelteams. Dat betekent dat de samenstelling van uw behandelteam afgestemd is op uw situatie, wensen, mogelijkheden en doelstellingen.
Een behandelteam kan bestaan uit verschillende professionals, zoals een revalidatiearts, physician assistant, fysiotherapeut, bewegingsagoog, ergotherapeut, psycholoog , maatschappelijk werker, of diëtist. De revalidatiearts en/of physician assistant is eindverantwoordelijk voor de behandeling en coördinator van uw behandel team.
Het team heeft intensief contact met elkaar, waardoor ze u optimaal kunnen begeleiden. Bij problemen op het gebied van arbeid kan, in overleg, Libra Arbeidsexpertise ingeschakeld worden. Zij hebben kennis en jarenlange ervaring op het gebied van werk en re-integratie.
Revalidatiearts
De revalidatiearts is de medisch specialist die de behandeling coördineert en inhoudelijk eindverantwoordelijk is. De arts is ook degene die vooraf bepaalt of iemand voor revalidatie in aanmerking komt. Voor vragen op medisch gebied kunt u bij hem of haar terecht. De revalidatiearts onderhoudt ook de contacten met de huisarts en medische specialisten in het ziekenhuis.
Physician Assistant
De physician assistant (PA) is een paramedicus met een aanvullende masteropleiding. De PA werkt nauw samen met de revalidatiearts en neemt diverse taken van de arts over. Hij of zij kan volledig zelfstandig werken in de gebieden waarin hij of zij geautoriseerd is. Op andere gebieden werkt hij onder supervisie. Zo kan de PA heel goed het lichamelijk onderzoek doen, de klachten in kaart brengen, de diagnose stellen en veel voorkomende complicaties behandelen. Tevens onderhoudt de PA contacten met andere specialisten en voert diverse gesprekken met familie van de patiënt.
Hier vindt u meer algemene informatie over wat de physician assistant (PA) voor u kan betekenen.
De maatschappelijk werker en de psycholoog werken nauw samen binnen het team oncologische revalidatie. Ze houden zich bezig met de psychische en emotionele problemen die kunnen spelen in de periode na de diagnose en behandeling van kanker. Eerst wordt een beeld gevormd van de sterke punten van u en uw omgeving, de klachten en de manier van omgang met problemen. De gevolgen van kanker kunnen invloed hebben op uw positie en taken binnen uw relatie en het gezinsleven, uw familie, in uw sociale omgeving en uw werk. De behandeling bestaat met name uit een groepsbehandeling waarin de psycholoog en de maatschappelijk werker informatie delen over verschillende onderwerpen zoals verwerking, cognitieve problemen, communicatie en omgang met stress. Daarnaast kan een kortdurende individuele behandeling opgestart worden wanneer er bijvoorbeeld sprake is van verschillen in verwerking van u en mensen uit uw omgeving, waardoor communicatie over uw klachten moeilijk is. Ook kan de psycholoog een kortdurende individuele behandeling opstarten wanneer er bijvoorbeeld duidelijk sprake is van stemmings-, stress- of angstklachten.
De ergotherapeut richt zich binnen het behandelprogramma oncologische revalidatie op het onderdeel ‘Energieverdeling’. Deze groepsmodule is gericht op de dagelijkse activiteiten. Het is belangrijk om een evenwichtige verdeling te hebben tussen belasting en belastbaarheid, tussen wat je wilt en kunt in het dagelijks leven. Aan het einde van de revalidatie hebben de deelnemers meer inzicht in waar ze energie vandaan halen en waar hun energie naar toe gaat. Er is inzicht in hoe het eigen handelen invloed heeft op de energiebalans. Hierdoor zal er weer meer evenwicht komen en de kwaliteit van leven verbeteren.
De fysiotherapeut richt zich samen met u op de fysieke capaciteiten van het lichaam en kijkt samen met u hoe u die kunt verbeteren en trainen.
De diëtist kijkt samen met u naar uw voeding, analyseert uw eetpatroon en geeft adviezen om dit te verbeteren.