Vroegbehandeling TOS voor peuters
De behandeling vindt plaats in kleine groepen van maximaal 8 kinderen per dag. De groepen bieden uw kind een veilige omgeving waar het samen met andere kinderen zo optimaal mogelijk leert communiceren. We geven bij de start een twee- of driedaags aanbod. Wat de begin- en eindtijden zijn van de groep die uw kind gaat bezoeken wordt besproken bij het intakegesprek. Dagen en tijden worden met u afgestemd.
We starten de behandeling met een observatieperiode van zes weken. De behandeling is gericht op het vergroten van de communicatieve mogelijkheden van uw kind. Hierbij maken we gebruik van zowel gesproken als niet-gesproken communicatie, bijvoorbeeld gebaren of gezichtsuitdrukkingen en visuele ondersteuning, zoals foto’s of prenten. Behandeling vindt plaats in de groep en uw kind krijgt individuele logopedische behandeling.
Wanneer na zes weken blijkt dat de communicatieve insteek van onze behandeling niet aansluit of als uw kind een andere aanpak nodig heeft, dan kijken wij samen met u naar een meer passende verwijzing voor uw kind. Als blijkt dat onze communicatieve insteek werkt, wordt de behandeling voortgezet.
Het contact met u speelt een belangrijke rol bij de behandeling. Regelmatig informeren we u over de ontwikkelingen van uw kind. Samen met u bespreekt het behandelteam welke vaardigheden uw kind thuis en binnen de groep kan oefenen en aanleren. De ouderbegeleider en/of pedagogisch medewerkers helpen u daarnaast graag met vragen die u heeft over de opvoeding en/of praktische zaken. Tijdens het behandeltraject bieden we ook communicatiegerichte cursussen en themabijeenkomsten aan. Uw deelname hieraan wordt op prijs gesteld.
Per behandelperiode worden doelen opgesteld, die we iedere dertien behandelweken met u evalueren. De totale behandelduur varieert per kind en duurt gemiddeld 9 maanden tot 1 jaar.
Wanneer uw kind voor groepsbehandeling in aanmerking komt, worden hiervoor geen kosten in rekening gebracht bij u als ouders. De zorgverzekeraar vergoedt deze behandeling vanuit de basisverzekering. Deze vroegbehandeling voor kinderen met een (vermoeden van) TOS valt bij de zorgverzekeraar onder de noemer Zintuigelijk Gehandicapten Zorg (ZG-zorg) terwijl van een feitelijke zintuigelijke handicap geen sprake is.