Behandeling
De revalidatiearts bepaalt, in overleg met de behandelaren vanuit het onderzoek, of een behandeltraject geïndiceerd is. Op maat wordt gekeken welk behandeltraject aansluit bij uw kind. Dit bestaat voor het merendeel uit individuele behandeltrajecten, waarbij frequentie en doelstelling op maat worden bepaald. Afhankelijk van doelstelling worden benodigde disciplines ingezet. Binnen Libra zijn er specifieke behandelmodules die bij gerichte doelstellingen ingezet kunnen worden. Deze behandelmodules worden hieronder verder uitgelegd.
Er zijn verschillende vormen van revalidatiebehandeling voor kinderen. De volgende behandelvormen worden door de revalidatiearts geïndiceerd:
Een poliklinische behandeling houdt in dat uw kind samen met u één of meerdere keren per week naar het revalidatiecentrum komt, of als uw kind op Mytylschool Eindhoven, OCL of Emiliusschool zit dan komt uw kind naar het revalidatiecentrum op een afgesproken tijd van de schooldag. De behandeling gaat dan bijvoorbeeld om fysiotherapie, ergotherapie en/of (pre)logopedie. Soms wordt de behandeling gecombineerd met gesprekken met de maatschappelijk werkende of psycholoog. Vaak wordt vooraf al afgesproken hoelang de periode is dat uw kind deze therapie krijgt. Regelmatig komt het voor dat dergelijke therapieblokken intermitterend zijn, dus een periode behandeling wordt afgewisseld met een therapievrije periode. Of uw kind krijgt bijvoorbeeld eerst een periode de fysioterapie en een volgende periode logopedie om zo de belasting voor uw kind te spreiden. Het behandelplan komt tot stand door overleg met revalidatiearts, therapeuten en ouders/kind.
Vroegbehandeling kan ook plaatsvinden op een therapeutische peutergroep. Uw kind komt dan in principe enkele dagdelen naar een groep. Hier vindt algehele ontwikkelingsstimulatie op de groep plaats gecombineerd met de therapie die uw kind nodig heeft. Uw kind kan op deze manier tevens leren samen zijn en spelen met andere kinderen in een omgeving die rekening houdt met zijn of haar (motorische) problemen. Zie ook: 'Groepen'.
Gespecialiseerde behandelingen
Libra biedt diverse gespecialiseerde, modulaire behandelingen aan op het gebied van de motoriek, communicatie, sociaal-emotionele ontwikkeling, cognitieve ontwikkeling, transitie.
Tijdens de CIMT-BIT behandeling leren baby’s en peuters op speelse wijze hun aangedane arm en/of hand meer en goed te gebruiken. Deze behandeling heet Baby Peuter CIMT-BIT en staat voor Constraint Induced Movement Therapy, gevolgd door Bimanuele Training. Tijdens spel stimuleert de ergotherapeut/ouder de aangedane hand door de andere hand te verstoppen in een sokje. Maar ook intensieve tweehandige spelletjes worden gebruikt. Plezier en uitdaging van het kind staan hierbij voorop.
De ridders- en prinsessengroep is een 12 tot 14 weekse groepsbehandeling, 2 dagdelen per week, voor jonge kinderen met een eenzijdige aandoening. Ze worden spelenderwijs uitgelokt hun aangedane hand/arm meer en beter in te zetten in dagelijkse situaties. De behandeling is gericht op de hulpvragen die ouders/verzorgers en/of kind voor aanvang van de groep aangegeven hebben en is gericht op verbetering van inzet aangedane hand, functie en kracht.
De tweehandige riddergroep is een 12 tot 14 weekse groepsbehandeling, 3x 1 uur per week, voor kinderen met een eenzijdige aandoening en een lager cognitief ontwikkelingsniveau. Ze worden spelenderwijs uitgelokt hun aangedane hand/arm meer en beter in te zetten in dagelijkse situaties. De behandeling is gericht op de hulpvragen die ouders/verzorgers voor aanvang van de groep aangegeven hebben en is gericht op verbetering van inzet aangedane hand, functie en kracht.
De revalidatieweek is een therapie week in de zomervakantie voor kinderen van 7 tot en met 15 jaar met één arm/hand die minder goed functioneert. Tijdens deze week leer je spelenderwijs je arm en hand vaker en beter in te zetten en zelfgestelde functionele doelen uit te voeren, middels allerlei leuke en gezellige activiteiten die je op vakantie ook zou doen.
Andere behandelmodules
De volgende behandelmodules zijn niet specifiek gebonden aan de diagnose CP:
- 0-4 jarigen
- Gebarencursus
- Rolstoelvaardigheidstraining
- Sportadvies
- Tilcursus
- Transitie met de modules: ouderschap, zelfregie, vriendschap/verkering/vrijen, arbeidsmodule. Meer informatie over Transitie vindt u hier.
- SLC-programma (Samen Leren Communiceren)
- Ouder-dreumesgroep
- Spasticiteitsbehandeling
- Van zorgen naar coachen
- SpeelsBrein
Wetenschappelijk onderzoek
Het kan zijn dat u wordt gevraagd mee te werken aan (wetenschappelijk) onderzoek.
Eigen regie, Samen beslissen
Invloed uitoefenen op behandelkeuzes en ruimte krijgen mee te denken in de behandelingen? Klinkt goed, maar is niet altijd makkelijk. Daarbij is coaching nodig. Libra heeft haar zorgverleners erin geschoold om revalidanten te coachen. We noemen dit ‘van zorgen naar coachen’. We hebben geleerd dat door meer te ‘coachen’ en minder te ‘zorgen’ er meer ruimte ontstaat voor uw wensen en hulpvragen.
Meer lezen
Folders vindt u in het online folderrek: