Direct naar inhoud

Onderzoek en advies

Op maat wordt gekeken welk onderzoek en advies aansluit bij uw kind. Dit kan bestaan uit individuele onderzoekstrajecten of een multidisciplinair onderzoekstraject, waarbij frequentie en vraagstelling op maat wordt bepaald. Afhankelijk van de vraagstelling worden benodigde disciplines ingezet.

Binnen Libra zijn er gespecialiseerde onderzoeks- en adviesteams. Die teams kunnen bij gerichte vragen ingezet worden.

Er zijn verschillende vormen van onderzoek en advies voor kinderen.  De volgende onderzoeken worden door de revalidatiearts geïndiceerd:

U komt met uw kind voor onderzoek en advies bij de kinderrevalidatiearts of PA. Via periodieke controles wordt de ontwikkeling van uw kind gevolgd. Waar nodig worden behandelmogelijkheden bekeken. Dit kan in de eerstelijn zijn, dichtbij huis, of op de plek waar uw kind zorg of onderwijs ontvangt. De revalidatiearts of PA onderhoudt contact met deze behandelaren, zoals de fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist of andere betrokkenen en geeft zo wenselijk adviezen aan betrokkenen.

In een multidisciplinaire observatie onderzoeken en observeren meerdere behandelaars de problemen van uw kind en de onderlinge samenhang daartussen. In een kort traject bezoekt u met uw kind een aantal keer een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en psycholoog. Ook kan een gesprek met de maatschappelijk werkende met u onderdeel uitmaken van het onderzoek. Alle onderzoeksresultaten worden gebundeld en vormen de basis voor een behandeladvies.

Afhankelijk van de hulpvraag kan er door de kinderrevalidatiearts of PA een intake bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist worden aangevraagd. Uw kind wordt dan een aantal keer gezien en onderzocht door de behandelaar. Zo kan een specifieker beeld verkregen worden van (een deel van) de ontwikkeling van uw kind. Uit de intake volgt een behandeladvies.

Gespecialiseerde onderzoeken

Libra biedt diverse gespecialiseerde onderzoeken aan op het gebied van de motoriek, communicatie, sociaal-emotionele ontwikkeling, cognitieve ontwikkeling, transitie.

Het Onderzoeks- en Adviesteam Ondersteunde Communicatie kan ingeschakeld worden bij vragen rondom de communicatie van niet- of nauwelijks sprekende kinderen. In een traject van 6 weken wordt op basis van gesprekken, observaties en behandelingen, geadviseerd hoe de communicatie verder gestimuleerd kan worden.

Folder ondersteunende communicatie

Gangbeeldanalyse is een diagnostisch onderzoek om het lopen te beoordelen. Volgens protocol worden simultaan videobeelden opgenomen en door middel van EMG (electro-myografie) de spieractivatie gemeten tijdens het lopen. De gegevens van het uitgebreide lichamelijk onderzoek, het beeldmateriaal en de EMG-registraties worden in een gezamenlijke bespreking beoordeeld. Hieruit komt een advies naar voeren hoe het lopen mogelijk verbeterd kan worden.

Folder loopanalyse

Er komen vaak slaapproblemen voor bij kinderen met EMB. Dit heeft veel gevolgen voor het hele gezin. Het slaap expertise team brengt middels het invullen van slaapdagboek en een gesprek de problematiek in kaart. Vervolgens volgt er een gesprek met ouders over de bevindingen, waarin voorstel en adviezen besproken worden.

De kinderrevalidatiearts bepaalt of uw kind in aanmerking voor behandeling. Zo ja, dan wordt gekeken welke behandeling aansluit bij uw kind en wordt er een behandeling op maat gemaakt. Dit kan bestaan uit één van de behandelmodules.