Direct naar inhoud

Innovatie

De Kaossilator 2

Voor jongeren met een spierziekte is zelf een muziekinstrument bespelen vaak niet mogelijk. Speciaal voor deze doelgroep heeft Libra Revalidatie een synthesizer in broekzakformaat aangeschaft: de Kaossilator 2. Dankzij een touch-pad is dit instrument ook met een zeer beperkte handfunctie nog bespeelbaar. De Kaossilator kun je aansluiten op een mengpaneel. Zet de boxen dan maar vol open….. Zelfs de minst gemotiveerde jongeren zijn dan meteen enthousiast!

Bekijk het filmpje van kinderen met een spierziekte die met weinig beweging een geweldig geluid produceren op de Kaossilator 2.

 

'Speels Brein' wint Hersenbokaal!

Jaarlijks stelt de Hersenstichting € 35.000 beschikbaar voor de winnaar van 'de Hersenbokaal'. De Hersenbokaal richt zich op projecten die mensen met een hersenaandoening kunnen helpen in hun dagelijks leven, zoals praktische producten en handreikingen voor patiënten om thuis zelfredzaam te zijn of vernieuwende methodieken of interventies op het gebied van zorg, onderwijs of arbeid. Het thema van 2016 was: Nieuw Leven! Veerkracht & eigen regie voor hersenpatiënten. 

Inzending 'Speels Brein'

'Speels Brein' van onze medewerkster, klinisch neuropsycholoog Marleen van der Wees, was één van de deelnemende projecten. Speels Brein is een voorlichtings- en doe programma dat de neurocognitieve ontwikkeling van kinderen van 0-4 jaar met hersenletsel stimuleert. De makers willen meer weten over de ontwikkeling van waarneming, aandacht en (werk)geheugen van heel jonge kinderen. Het eindproduct zal bestaan uit het gelijknamige boek Speels Brein voor ouders, een draaiboek voor een voorlichtingsbijeenkomst voor ouders en een website. Net als een verhaaltje voor het slapen gaan kan Speels Brein tot de dagelijkse routine gaan behoren.

Gewonnen!

13 oktober 2015 was een spannende dag. Tijdens de Publieksdag 2015 van de Hersenstichting werd de Hersenbokaal uitgereikt. De vakjury heeft de prijs toegekend aan 'Speels Brein'. Eenvoud is de kracht van het project 'Speels Brein', vond de jury. Het is praktisch en concreet. Het geeft ouders de regie; kunnen er zelf actief en direct met hun kind mee aan de slag. Een jurylid vroeg zich hardop af waarom zij hier niet eerder aan gedacht had, en had het graag zelf ontwikkeld. Wij zijn dan ook super trots op Marleen!

Squeasevest

Bij Libra Revalidatie proberen we graag nieuwe hulpmiddelen uit om te kijken of ze iets toe kunnen voegen aan een behandeling of om de mensen die we behandelen te adviseren over een eventuele aanschaf.

Rustgevend

Het bleek al gauw een echte aanvulling te zijn op de bestaande therapiematerialen, dit opblaasbare drukvest. Met een handpompje blaas je het vest op waarmee een rustgevende druk ontstaat op de romp. Het voelt alsof je jezelf een kalmerende knuffel geeft. De Squease is ontworpen voor mensen die overspoeld kunnen raken door de prikkels die ze binnenkrijgen. Hoewel we daar allemaal wel eens last van hebben, heeft het vest vooral een meerwaarde voor mensen die vaker problemen hebben met sensorisch functioneren en prikkelsensitiviteit. De druk van het vest helpt om rustig te worden, het lichaamsbesef of de concentratie te verbeteren.

Gedegen advies

Binnen Libra Revalidatie bestond al langere tijd de wens om het vest met kinderen uit te kunnen proberen. Wat blijkt: het is niet alleen een echte aanvulling op de therapiematerialen, maar we kunnen nu ook de ouders een gedegen advies over de aanschaf geven.

'BRIDGE'

Omdat er meer dan 1500 hoortoestellen op de markt zijn, is het lastig om voor een klant het juiste toestel te selecteren. De toestellen zijn onderverdeeld in 5 categorieën; 1 t/m 5 van relatief eenvoudig tot complex. Het programma BRIDGE ondersteunt bij het zoeken naar het hoortoestel dat het beste aansluit bij de zorgvraag van een klant.

Zorgvraag en techniek verbinden

De gehoormeting en vragenlijst bepalen de zorgvraag en er wordt een verbinding gelegd (BRIDGE) naar de best passende technische oplossing. BRIDGE gebruikt hiervoor de opgeslagen kennis van de mogelijkheden van ieder hoortoestel en de ervaring die met de verschillende hoortoestellen is opgedaan. De sector Audiologie neemt deel aan een onderzoek naar de toepasbaarheid van het BRIDGE programma voor haar klanten.

Voordelen van deelname aan het onderzoek

Deelname aan het onderzoek betekent voor onze klanten dat we systematisch en gestructureerd een hoortoestel selecteren dat aansluit bij zijn/haar wensen en mogelijkheden. Bij het controlebezoek komt naar voren welke hiaten er nog zijn. Onze audiologische centra leveren met de deelname aan het onderzoek een belangrijke bijdrage aan innovatie van de audiologische zorg. Zij doen ervaring op met de mogelijkheden van BRIDGE. De verwachting is dat rapportages van BRIDGE een bijdrage zullen leveren aan het uitwisselen van gegevens met de audiciens, die al werken met een afgeslankte versie van het programma.