Kwaliteit en veiligheid
Veiligheidsrondes
Veilig werken én veilige zorg zijn strategische speerpunten van onze organisatie. Om patiëntveiligheid bespreekbaar te maken in de organisatie maken we gebruik van het instrument ‘Veiligheidsrondes’.
Tijdens een veiligheidsronde beoordeelt een team de patiëntveiligheid op een afdeling en gaat zij in gesprek met de medewerkers.
Pilot
De eerste veiligheidsronde vond plaats bij Libra Audiologie in Eindhoven. Tijdens deze pilot bleek onvoldoende bekendheid met BedrijfsHulpVerlening (BHV). Binnen Libra Revalidatie & Audiologie is de BHV in protocollen geregeld.
Samen met onze sector Bedrijfsvoering is een plan van aanpak opgesteld om de BHV en de overige verbeterpunten op te pakken.
Veiligheidsrondes zijn onderdeel van ‘Veiligheid Voorop’, een instrument waarmee veiligheid onder de aandacht wordt gebracht.
Open veiligheidscultuur
De inzet van de veiligheidsrondes moet leiden tot een open veiligheidscultuur: een cultuur die stimuleert om te leren van onveilige situaties. De vraag wie een fout heeft gemaakt, is dan niet relevant, alleen weten wat er is misgegaan, is van belang.
Alleen als duidelijk is hoe een incident is ontstaan, kun je effectieve maatregelen nemen, die voorkomen dat een dergelijk incident zich in de toekomst nog een keer voordoet!
‘Mystery’ bezoeken
IGZ op bezoek
In 2015 bezocht de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) voor het eerst alle revalidatiecentra in Nederland die klinische medisch-specialistische revalidatie bieden. Tijdens het bezoek aan onze locaties Blixembosch en Leijpark werd onderzoek gedaan naar de kwaliteit en veiligheid. Om ons hier optimaal op voor te bereiden hebben we zelf ‘mystery’ bezoeken georganiseerd in beide klinieken.
Mystery guests
![]() |
Twee van onze eigen medewerkers, gewapend met fotocamera en aantekenblok, bezochten de klinieken volwassenrevalidatie op beide locaties. Zij brachten bijzonderheden op het gebied van kwaliteit en veiligheid in kaart en in beeld. Je kunt hierbij denken aan voedselveiligheid, medicatie-veiligheid, hygiëne maar ook informatieveiligheid en privacy. |
Verbetertraject
In een omgeving waar je dagelijks werkt, zie je soms zelf niet wat er anders of beter zou kunnen. Een ‘verse’ blik is dan goed. De in de rapportages van de mysterybezoeken opgenomen foto’s verduidelijkten de rapportage. De resultaten zijn met de leidinggevenden besproken en waar nodig zijn zaken aangepakt. Vanwege het positieve resultaat is afgesproken om de mystery bezoeken jaarlijks te herhalen. In mei en juni 2016 zijn de klinieken revalidatie volwassenen opnieuw bezocht en is ook de kliniek revalidatie kinderen op locatie Leijpark meegenomen. Los van een aantal tips was het duidelijk zichtbaar dat het bewustzijn van kwaliteit en veiligheid duidelijk aanwezig was. Dat is een groot compliment aan alle collega’s waard.
![]() |
![]() |
Veilig mailverkeer met Zorgmail
Veiligheid is een belangrijk speerpunt binnen Libra Revalidatie & Audiologie. Een onderdeel is het veilig uitwisselen van (klant)gegevens met huisartsen, specialisten en andere zorgverleners. Daarom werken alle revalidatieteams van Libra sinds 2016 met Zorgmail, een beveiligd mailsysteem.
Met Zorgmail is veilig mailverkeer mogelijk tussen huisartsen, ziekenhuizen en andere zorginstellingen die hierop zijn aangesloten. De gebruikers ervaren dit als een enorme kwaliteitsverbetering. Het voordeel voor huisartsen is dat zij de toegestuurde verslagen in het Huisartsen Informatie Systeem (HIS) kunnen opnemen. De medisch secretariaten van Libra Revalidatie zorgen ervoor dat alle correspondentie is opgeslagen in het R-EPD.
Een mooie bijkomstigheid is dat we hierdoor minder papier verbruiken, een van onze doelstellingen binnen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).
Kwaliteit en Veiligheid
Het werken met zorgmail past binnen het beleid Kwaliteit en Veiligheid. Het beleid, gericht op een respectvolle bejegening van klant en medewerker (Planetree) in een veilige (zorg)omgeving, heeft 11 kwaliteitskenmerken benoemd. Zorgmail sluit aan bij kenmerk ‘Aaneengesloten zorg en behandeling.’