Netwerkbijeenkomst kindertherapeuten
Plenair gedeelte
In het plenaire gedeelte richten we ons op ASS.
Wat is een autismespectrumstoornis (ASS)?
Als je een autismespectrumstoornis (ASS) hebt, verwerkt je hersenen informatie anders dan de meeste mensen. Tegenwoordig wordt ASS meer gezien als een vorm van neurodiversiteit.
Binnen de revalidatie is ASS een veel voorkomende (neven)diagnose. De vakgroep psychologie van Libra zal een informatief stuk verzorgen over welke revalidatiediagnoses vaak samen voorkomen met ASS. Ze zullen ook uitleggen welk gedrag hoort bij de revalidatiediagnose en welk gedrag bij ASS past.
Bij kinderen met mogelijke ASS-problematiek komen er verschillende vragen naar voren. Welke stappen neem je als je vermoedt dat een kind ASS heeft? En wat zijn de mogelijke vervolgtrajecten? Medewerkers van het autismepunt zullen hierover meer uitleg geven.
Workshops
Tijdens de workshoprondes kun je kiezen uit vier verschillende onderwerpen. Het doel van deze workshops is niet alleen om informatie over te brengen, maar ook om interactie te stimuleren en in te gaan op vragen en onderwerpen die vanuit de deelnemers naar voren komen.
Er is keuze uit de volgende workshops:
- Developmental Coordination Disorder (DCD)
- Algemene Lichamelijke Klachten (ALK)
- Vroegbehandeling 0-4 jaar oud
- Neuro Musculaire Aandoeningen (NMA)
We nemen je hieronder graag mee in de onderwerpen en een korte toelichting per workshop:
DCD
DCD staat voor de Engelse term Developmental Coordination Disorder. Kinderen met DCD hebben zonder dat daar een aanwijsbare verklaring voor is moeite met hun motoriek; ze hebben moeite met het coördineren van hun bewegingen en het aanleren van verschillende motorische vaardigheden. Vrij vertaald wordt het daarom ook wel coördinatieontwikkelingsstoornis genoemd.
Tijdens de workshop over DCD (Developmental Coordination Disorder) zullen we ingaan op de afspraken en verwachtingen rondom de diagnostiek van DCD. We zullen ook bespreken wat Libra kan bieden in de behandeling, zoals groepsbehandelingen en informatieavonden. Daarnaast delen we graag de nieuwste informatie van de landelijke DCD-werkgroep, waaronder de update van de landelijke richtlijn, de toon Hands-on! en de Impactstudie.
ALK
Aanhoudende Lichamelijke Klachten (chronische pijn), vaak afgekort als ALK, verwijzen naar lichamelijke klachten waarvoor geen medische oorzaak is gevonden. Deze klachten kunnen uiteenlopen van pijn en vermoeidheid tot cognitieve problemen. Daarnaast kunnen er ook symptomen optreden zoals uitvalsverschijnselen en motorische problemen.
Tijdens de ALK workshop behandelen we aanhoudende lichamelijke klachten bij jongeren en onze multidisciplinaire aanpak in samenwerking met de eerste lijn.
Vroegbehandeling 0-4 jaar oud
De gespecialiseerde revalidatiezorg voor kinderen in leeftijd van 0-4 jaar vindt binnen Libra plaats binnen de vroegbehandelingsafdeling: de Speelbergh (locatie Tilburg) en Pinokkio (locatie Eindhoven). Beide afdelingen werken met een vast team om het aantal gezichten voor de kinderen te beperken.
- Cerebrale parese
- Neuromusculaire aandoeningen
- Kinderen met ernstig meervoudige beperkingen
- Motorische onhandigheid
- Motorische problemen t.g.v. een genetische afwijking, aandoening of aandoening, vroeggeboorte of (nog) onbekende oorzaak
- Algehele ontwikkelingsachterstand waarbij ook de motoriek een rol speelt
Tijdens de workshop over vroege behandeling bespreken we wanneer het zinvol is om jonge kinderen vroegtijdig door te verwijzen naar revalidatie. Daarnaast gaan we in op de mogelijkheden die Libra biedt binnen de vroege behandeling.
NMA
NMA is een verzamelnaam voor veel verschillende neuromusculaire aandoeningen, zoals Ziekte van Duchenne, SMA of HMSN. Omdat de gevolgen van NMA met name in de spieren optreden wordt er vaak gesproken over 'spierziekten'. In Nederland hebben naar schatting 200.000 mensen een spierziekte. Er zijn ruim 600 verschillende spierziekten. Het gaat om aandoeningen van de zenuwen (die de spieren aansturen), van de spieren zelf of van de overgang van de zenuw naar de spier. Bij een kind met NMA worden alle bewegingen langzamerhand steeds moeilijker, wat beperkingen in het dagelijks kan opleveren.
Tijdens de workshop over NMA ligt de focus op het herkennen van neuromusculaire aandoeningen. Daarnaast besteden we aandacht aan de samenwerking tussen de eerstelijnszorg en revalidatie voor kinderen met NMA.