Maak kennis met muziektherapeut Saskia Vos
Kun je wat meer vertellen over muziektherapie en waarom je voor dit vak hebt gekozen?
Muziektherapie is een therapievorm waarbij muzikale middelen gehanteerd worden om verandering, ontwikkeling, stabilisatie of acceptatie te bewerkstelligen op emotioneel, gedragsmatig, cognitief, sociaal of lichamelijk gebied. Ik heb zelf veel met muziek. Ik luister, voel en beleef graag muziek. Daarnaast maak ik zelf actief muziek, door gitaar te spelen en te zingen. Muziek heeft mij veel gebracht. Voor muziek heb je geen woorden nodig, maar je kunt zoveel zeggen! Daarom wilde ik juist met muziek aan de gang om bij anderen mensen ook iets te bereiken.
Wat doet muziektherapie met iemand?
Iedereen heeft wel iets met muziek en voor iedereen kan muziektherapie bijdragen aan de kwaliteit van leven. Klanken en melodieën bieden een veilig en warm klimaat en stimuleren zo verbaal en non-verbaal contact, zoals meezingen of bewegen. Samen zingen, muziek maken of luisteren naar muziek roept herinneringen en emoties op.
Is muziektherapie voor iedereen geschikt?
Niet voor iedereen, iemand moet wel affectie hebben met muziek. Je hoeft er geen instrument voor te bespelen of muzikaal voor te zijn, maar wel bereidt om via muziek te werken aan de vastgestelde doelen.
Welke vormen van muziektherapie zijn er?
Binnen Libra werken we veel met SMTA, een methode waarbij woorden en/of zinnen op nieuwe melodieën worden gezet en geoefend. Dit is een samenwerking tussen een logopedist en de muziektherapeut. Vanuit mijn zangachtergrond bied ik ademtechnieken aan en deze werken goed bij Long COVID patiënten of bij mensen die meer ontspanning willen.
Maar muziektherapie kan ook worden ingezet om bijvoorbeeld depressie, rouwverwerking of somatische klachten te verlichten of verhelpen. Muziek heeft invloed op de stemming en het gedrag van mensen. Wat iemand vaak niet kan uitspreken, kan hij wel duidelijk maken via muziek. Op deze manier geeft muziektherapie een bijdrage aan de kwaliteit van leven.