Direct naar inhoud

Tinnitus (oorsuizen) opgelopen door de sirene van de ambulance

Muzikant Corneel van Schie (47) liep gehoorbeschadiging op door de sirene van een ambulance. Zijn ervaring onderstreept het belang van bewustzijn over geluidsniveaus en het gebruik van goede gehoorbescherming. Bij Libra zien we vaak de gevolgen van lawaaibelasting op het gehoor. Maarten van Beurden, klinisch fysicus-audioloog, legt in een interview met BN DeStem uit wat deze impact precies inhoudt.

Inzicht in geluidsniveaus en risico’s
Bij Libra zien we regelmatig de impact van lawaaibelasting op het gehoor. Maarten van Beurden, klinisch fysicus-audioloog (bij Libra), legt uit: "Geluid groeit exponentieel. Bij een toename van drie decibel verdubbelt het geluidsvolume. Volgens de Arbowetgeving kun je zonder gevolgen 40 jaar lang 40 uur per week werken in een omgeving van 80 decibel. Daarboven neemt het risico op gehoorbeschadiging sterk toe. Bij 100 decibel mag je slechts een paar minuten onbeschermd zijn."

Het effect van sirenes en andere harde geluiden
Ambulances en andere hulpverleningsvoertuigen zijn verplicht om hoge geluidsniveaus te hanteren voor hun sirenes, soms oplopend tot 125 decibel. Deze niveaus zijn noodzakelijk voor de verkeersveiligheid, maar kunnen in bepaalde omstandigheden leiden tot gehoorbeschadiging bij omstanders.

"Onze voertuigen zitten overdag op 111,6 decibel en 's nachts 102,6," zegt Ilja van Gastel, ambulancechauffeur en trainer rijvaardigheid. "Hoewel we niet tot het maximum van 125 decibel gaan, blijft het geluid erg luid, vooral in dichtbebouwde omgevingen."

Het belang van preventie en bewustwording
In Nederland hebben naar schatting één tot drie miljoen mensen last van oorsuizen of Tinnitus, een aandoening die vaak ontstaat door lawaaischade. Bewustwording van de risico's van harde geluiden en het nemen van preventieve maatregelen zijn cruciaal om gehoorschade te voorkomen.

Bij Libra richten we ons op preventie en behandeling van gehooraandoeningen. We adviseren het gebruik van gehoorbeschermers in lawaaierige omgevingen en bieden diverse programma’s aan voor mensen die last hebben van Tinnitus.

Behandelprogramma voor Tinnitus
Ons behandelingsprogramma is erop gericht om de levenskwaliteit van mensen met Tinnitus te verbeteren. We helpen hen om te gaan met de psychologische impact van oorsuizen en bieden ondersteuning bij het ontwikkelen van coping strategieën.

Voor meer informatie over ons Tinnitusprogramma en hoe wij u kunnen ondersteunen, klik hier.

Artikel BN DeStem
Benieuwd naar het gehele artikel van BN DeStem? Ga via deze link naar het artikel. 

Maarten van Beurden (klinisch fysicus-audioloog)