Direct naar inhoud

Ervaringsverhalen

Cliënten, ouders, verwijzers, medewerkers en vrijwilligers delen graag hun persoonlijke verhalen met u. Wilt u ook uw verhaal delen? Stuur dan een mail naar communicatie@libranet.nl

Van ziekte naar diagnose: Nicolette’s verhaal

Drie jaar geleden veranderde mijn leven drastisch. Wat begon als een longontsteking leidde tot de ontdekking van een auto-immuunziekte. Mijn gezondheid ging zo snel achteruit dat het onzeker was of ik het zou overleven. Ik raakte in coma en toen ik bijkwam, had ik nauwelijks spierkracht over. Mijn arts adviseerde me om naar Libra te gaan…

Simon van den Hurk, 11 jaar en een herseninfarct

Op maandag 27 januari in 2003 rond half 10 ’s ochtends, stond Simon in de gymzaal op het punt om te gymmen met zijn klas (groep 7), toen hij opeens lichte hoofdpijn kreeg. Hij dacht dat het wel over zou gaan en ging even zitten. Simon vertelt zijn verhaal.

Gebroken bovenbeen

Als ze me op 12 april 2023 hadden gezegd dat ik 8 maanden later nog bij Libra Revalidatie had gezeten, weet ik niet wanneer ik gestopt was met huilen. Één enkele seconde in de nacht van 1 april (zeer 'slechte' grap).

Noortje, nekhernia en chronische pijn

Noortje Gielissen (41) werkte 36 uur per week als operatie assistente, is twee keer als militair uitgezonden geweest, hield erg van voetballen en had ook nog een actief gezinsleven. Tot dat ze last kreeg van een hernia.

Sanne, zeldzame tumor en TIA

Sanne van Hautum (40) werd geboren in Polen en is op haar 7e jaar geadopteerd door een Nederlands gezin. Ze groeide op in Tilburg. Door vakantiewerk in een verzorgingshuis rolde ze in de baan van voedingsassistente. Tot er 13 jaar geleden een zeldzame tumor in haar rug werd gevonden.

Thijs, herseninfarct

Tijdens een verblijf in safaripark De Beekse Bergen, vorig jaar augustus, kreeg Thijs een herseninfarct. Zijn linkerbeen viel weg en zijn mond begon scheef te hangen. Gelukkig handelde zijn schoondochter snel door direct 112 te bellen. Thijs vertelt over deze angstige periode en over het revalidatieproces bij Libra.

27 en een hersenbloeding

Op zondag 8 mei 2022 lag ik op mijn gemak in het zonnetje een boek te lezen. ‘Nog even wat zonnestraaltjes meepakken voordat ik bij oma op bezoek ga’, dacht ik.

Mike, ernstig hersenletsel

Op 20 februari 2021 raakt Mike op Curaçao betrokken bij een ernstig auto-ongeluk met ernstig hersenletsel tot gevolg. De ouders van Mike delen hun ervaringen.

Remco, leerkracht groep 6 van basisschool Pendula

Wat heeft een slechthorende leerling in het basisonderwijs nodig? Libra kan hierin adviseren

Foss danst weer

Omdat de standaard gehoortest die iedere baby krijgt onvoldoende was, kwam Foss bij Libra Audiologie terecht. Benieuwd naar het verhaal?

Lars werd weer gelukkig

Rond zijn 2e jaar begon het op te vallen, niet alleen bij de ouders maar ook op het kinderdagverblijf; Lars reageerde regelmatig gefrustreerd. Hij sprak nog maar enkele woorden en kon zich niet goed uiten.

Slechthorend opgroeien; hoe doe je dat?

Milou is een meisje van dertien, zit op de middelbare school en is vanaf haar geboorte slechthorend. Met vier jaar is zij via de audicien doorverwezen naar Libra Audiologie. Daar werd ze uitgebreid getest en kreeg ze de officiële diagnose ‘slechthorend’.

Sprong vooruit na behandeling CIMT/BiT

Ouders willen graag dat hun kind zich volgens het boekje ontwikkelt. Maar wat als ze merken dat er iets niet helemaal goed zit? Dan kunnen ouders met hun kind via de huisarts of specialist terecht bij de kinderrevalidatiearts van Libra R&A.

Behandeling van baby’s zeker zinvol

Frank Metsemakers, ouder van een dochter met Cerebrale Parese (CP), tevens lid van de cliëntenraad, is er van overtuigd; de vroeg-behandeling van Cato heeft ontzettend bijgedragen aan haar ontwikkeling.

Ziekte van Ménière geeft slechthorendheid

Vanaf 2009 heeft Jan de Ziekte van Ménière, een chronische binnenoorziekte. Hierdoor heeft hij last van draaiduizeligheid en slechthorendheid. Herstel van eenmaal opgetreden schade aan zintuigcellen is niet meer mogelijk. Én er is nog geen medicijn voor. Jan is door zijn audioloog doorverwezen naar Libra.

Lieselot volgde de Tinnitus- én de Communicatiecursus

Omdat Lieselot last had van evenwichtsstoornissen én gehoorproblemen aan beide oren is zij via de KNO-arts doorverwezen naar Libra Audiologie. Na een intake en onderzoeken kreeg zij het advies om mee te doen aan de Tinnituscursus én daarna de Communicatiecursus. Hoe heeft zij dit ervaren?

Gaat ‘onze’ Frederique naar de Paralympics?

Ze heeft al meegedaan aan de Paralympics in Tokio en wil zich nu graag plaatsen voor Parijs in 2024. Hoe is zij zover gekomen?

Muziektherapeut Saskia

Voor muziek heb je geen woorden nodig, maar je kunt zoveel zeggen! Muziektherapie kan een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven. Muziek heeft namelijk invloed op de stemming en het gedrag van mensen. Hoe werkt dat precies? Onze muziektherapeut Saskia Vos vertelt meer over deze therapievorm.

Jonah, oncologische revalidatie

Op de laatste stagedag van haar opleiding tot fysiotherapeut kreeg Jonah de diagnose ‘uitgezaaide schildklierkanker’. Een operatie en behandeling met radioactief jodium volgden. Nu zit ze levenslang aan de hormoontherapie.

Eugenie van Huijgevoort, amputatie been

In 2017 werd bij Eugenie baarmoederhalskanker geconstateerd. Hiervoor kreeg zij bestraling en chemotherapie. Helaas reageerde haar lichaam anders dan was voorzien en kreeg ze een acute vaatafsluiting in haar linkerbeen. Ze raakte haar been kwijt, eerst onder de knie, later boven de knie. Eugenie revalideerde bij Libra locatie Leijpark in Tilburg. Zij is zeer te spreken over haar behandelteam.

Roel, fysiotherapeut

Roel, fysiotherapeut locatie Blixembosch, behandelt mensen met een beenamputatie. Het is een dankbare job vindt hij en hij vertelt enthousiast:

Henk Jacobs, beenamputatie

Henk weet het nog als de dag van gisteren. Vrijdagavond 21 juni 2020, in coronatijd, zag hij een zwarte teen aan zijn rechtervoet. Zondagavond had hij veel pijn en ging hij naar de huisartsenpost. Hij werd meteen opgenomen in het ziekenhuis; suikergehalte in zijn bloed was te hoog.

Ronald Roubos, Arbeidsexpertise

Tijdens de eerste coronagolf in maart 2020 werd Ronald, een sportieve vijftiger, plotseling erg ziek. Donderdags voelde hij zich opeens wat grieperig en zondags kon hij nauwelijks nog de trap op. Testen waren nog niet beschikbaar.

Ron Groels, Revalidatie en Arbeidsexpertise

Als Ron op een ochtend in 2018 wakker wordt, voelt de linkerkant van zijn lichaam doods aan met tintelingen. Ook zijn mond hangt wat scheef. Met het idee dat het wel overgaat, loopt Ron hier nog 4 dagen mee door.

Guus Reinders, VIN-programma

Guus is op 16 december 2018 betrokken bij een auto-ongeluk. Hij is meteen buiten bewustzijn geraakt en met ernstige verwondingen naar het UMCG gebracht. Daar is hij geopereerd en naar de kinder IC gegaan. Tijdens de operatie is een deel van zijn schedel verwijderd.

Nikki, fysiotherapeut

Nikki de Hond, fysiotherapeut bij Libra Audiologie, begeleidt als bewegingstherapeute de deelnemers van de Tinnitusgroepen van Libra Audiologie. Enthousiast vertelt ze over haar werk en wat het de deelnemers en haarzelf oplevert.

Sandra Geleijns, vingerprothese

Revalidant Sandra Geleijns (48) heeft een vingerprothese na vingeramputatie. Ze vertelt over haar behandeling door het handenteam van Libra R&A.

Vinz Biemans, TOS

Vinz is een vrolijk jongetje van 3 ½. Toen hij 1 ½ was, trokken zijn ouders aan de bel bij de arts van het consultatiebureau. Hij sprak weinig en zei nog maar 3 woordjes.

Dhr. Dijkhuizen, revalidant

Op woensdag 3 juni 2020 reed de heer Dijkhuizen (65) frontaal met zijn snorfiets tegen een auto. De automobilist had hem niet gezien.

Sacha, coördinator transitie

Als er iemand hart voor de zaak transitie heeft dan is het Sacha van Doremalen wel. Sacha is kinderergotherapeute en coördinator van het Transitie team bij Libra Revalidatie.

Esther, fysiotherapeut

In het voorjaar van 2020 stond de wereld op zijn kop vanwege het corona-virus. Ook Libra Revalidatie & Audiologie maakte in sneltreinvaart nieuwe protocollen om post COVID-19 patiënten weer op de been te krijgen.

Evelien van Dongen, herseninfarct

Evelien van Dongen (toen 21) was net met een geweldige baan begonnen als leermeester in de horeca toen ze een herseninfarct kreeg. In die functie zou zij mensen met een beperking begeleiden om in de horeca te werken. Nu werkt ze zelf met haar beperking in een eetcafé. Evelien vertelt:

Mariëlle Lowes, hart/longprogramma

Mariëlle knapte niet op na behandeling in het ziekenhuis. De cardioloog verwees haar naar het hart/longprogramma van Libra Revalidatie. Mariëlle vertelt haar verhaal:

Rens Barten, ‘Anders doen'

Al 13 jaar tobt Rens Barten, na een slijmbeursontsteking, met wisselende pijn in zijn lichaam. Bezoek aan specialisten gaf aan dat de reumawaardes te hoog waren, meer kon men echter niet ontdekken. Diagnose: fibromyalgie. Een reumatoloog stelde voor om bij Libra het pijnprogramma ‘Anders doen’ te gaan volgen.

Marieke Smits, revalidant

Zes jaar lang kampte Marieke na de bevalling met bekkeninstabiliteit. Ze had zo’n pijn dat ze morfine gebruikte en in een rolstoel zat. Met hulp van het programma 'Exposure in Vivo' kreeg Marieke haar leven weer terug.

Willemijn van Erp

Sinds januari 2019 bezoek ik voor Libra R&A in het hele land patiënten in ziekenhuizen met een langdurige bewustzijnsstoornis.

Vader van Thijs

Toen Thijs vijf maanden was, kreeg hij het RS-virus. Hij lag in die periode vaak in het ziekenhuis. Daardoor kreeg hij een ontwikkelingsachterstand.

Ineke de Vugt, cliënt audiologie

In maart 2018 gebeurde het zomaar, plotseling, zonder enige aankondiging. Van het een op het andere moment kreeg ik Tinnitus en hoorde ik een zware bromtoon in één oor. Daarnaast hoorde ik ook een piep.

Christien Heuvelmans, revalidant

Van jongs-af-aan ben ik bekend met de ziekte FSDH. FSHD (facioscapulohumerale dystrofie) is een erfelijke spierziekte die vooral tot uiting komt in de spieren van gezicht (facies), schouderblad (scapulo) en bovenarmen (humerus).

Esther, cliënt Tinnitus

Esther is een jonge PABO-studente, bruist van de energie en vindt het heerlijk om les te geven aan kinderen. Je ziet het niet aan haar, maar toch heeft ze last van Tinnitus, ofwel oorsuizen.

Malou Vercammen, cliënt Transitie

Op mijn 27ste heb ik een eigen bedrijf en begeleid ik mensen met een beperking op weg naar zelfstandigheid. Dit heb ik onder andere bereikt dankzij de behandeling en begeleiding van Libra Revalidatie & Audiologie.

Elles Smit, moeder van Bodil

Bodil is een vrolijke meid die samen met haar tweelingbroertje Yente en twee jaar oudere broer Kjell graag en veel buiten aan het spelen is. Op zondag 16 september 2007, Bodil is dan zes jaar, staat een verjaardagsfeestje van een vriendinnetje op het programma. Maar eerst gaat het gezin nog naar een voetbalwedstrijd van tweelingbroer Yente kijken...

Job van Laarhoven

Bij de familie Van Laarhoven in Valkenswaard heeft altijd alles om de motorcross gedraaid. ,,Iedereen is er mee bezig, de cross zit gewoon in onze genen”, zo vertelt Daniek van Laarhoven (26).

Mariëlle van de Aa, revalidant

Het was donderdagochtend 26 november 2015, liep naar de slaapkamer en viel plots op de grond. Omdat ik jaren daarvoor door een burn-out hetzelfde had meegemaakt, dachten we dat dat de oorzaak was en hebben we niet meteen de huisarts ingeschakeld.

Bert Schaffers, hartrevalidatie

Door een bacterie in mijn lichaam kreeg ik endocarditis. Op zaterdag 6 april 2013 werd ik hiervoor met spoed geopereerd. Tijdens deze operatie heb ik twee nieuwe hartkleppen gekregen.

Vanja kijkt vooruit na VIN-behandeling

Vanja loopt ernstig hersenletsel op als zij in 2014 een ongeluk krijgt terwijl zij onderweg is naar school. Ze komt terecht bij Libra Revalidatie & Audiologie voor Vroege Intensieve Neurorevalidatie (VIN). Een jaar later, na verschillende revalidatiecentra en ziekenhuizen, woont ze weer thuis. Wij zochten haar op...

Barbara van Oel, Logopediste

“Men denkt heel vaak dat als je maar een hoortoestel hebt dat je dan ook de mensen kan verstaan. Maar dat is niet zo.”

Kees den Hoed, revalidant

Kees was een fanatiek liefhebber van lange afstand lopen. Hij had al drie hele marathons uitgelopen en 63 halve marathons op zijn naam staan.

Bart Jacobs, revalidant

Bart (17), een gast van bijna 2 meter, heeft veel meegemaakt. Van baby-af-aan had hij veel lichamelijke problemen en waren zijn ouders vaak ongerust. Tot overmaat van ramp kreeg hij op vakantie ook nog een slee-ongeluk. Toch knokt hij zich er dapper bovenop. En Libra hielp mee. Lees hier zijn verhaal.

Bellinda, moeder van Amber

Amber werd 7 weken opgenomen in de kliniek van locatie Leijpark en volgde daar het ‘chronische pijnprogramma’. Een heftige maar ook een goede periode. Amber had heimwee en was natuurlijk erg jong. Toch heeft ze zich er goed doorheen geslagen.

Nieke Hermans, verpleegkundige

Nieke Hermans, een leuke meid van 24 jaar, werkt sinds 3 jaar met veel plezier als verpleegkundige in de kliniek van Libra R&A locatie Blixembosch in Eindhoven. Zij vertelt vol vivre …

Meneer Emaus, mantelzorger

“De grootste uitdaging van een mantelzorger is het zoeken van de balans tussen het mantelzorgen zelf en de energie en tijd die het kost om alles er omheen te regelen.”

Fauve Muller, chronische pijn

Ik kan het me nog herinneren als de dag van gisteren. 14 oktober 2015 viel ik van de trap en brak ik mijn enkel. Na een week kreeg ik gips en daarna een brace.

Monique Gouw, revalidant

Er werd bij mij, in mijn rechterborst, het voorstadium van borstkanker vastgesteld. Gelukkig was het nog niet uitgezaaid.

Corine Vergouwen, Medewerker Kenniscentrum

Als beleidsmedewerker van het kenniscentrum zet ik mij in om de kwaliteit van zorg- en dienstverlening van Libra R&A te waarborgen en te verbeteren. Dit doe ik binnen mijn aandachtsgebieden ‘kwaliteit en veiligheid’. Het is een brede taak maar ik vind het de leukste baan van de wereld.

Ingrid, deelnemer Handbikebattle

Toen ik na de ziekenhuisbehandeling bij Libra R&A op locatie Leijpark revalideerde, ontdekte ik de kracht van het handbiken. Na een training handbiken voel ik me beter en krachtiger, ook mentaal. Ik vind het heerlijk om er vol tegenaan te gaan.

Noortje, Cliënt Audiologie

"Ik ben slechthorend geboren, gelukkig hoorde ik nog wel genoeg om gewoon te leren praten. Met mijn linkeroor hoor ik slechter dan met het rechter."

Carlita Rossou, bedrijfsarts

"Ik ervaar korte lijnen, ze denken mee en we gaan samen op zoek naar oplossingen voor de cliënt."

Thijs Kennes, revalidant

Het was 27 december 2008, 5 uur ’s middags. Ik had net mijn rijbewijs en we reden in mijn eerste autootje van Mc Donalds naar huis. In mijn jeugdige onbezonnenheid reed ik veel te hard.

Ria Jansen, oncologische revalidatie

Ria Jansen (66) volgde het oncologische revalidatieprogramma bij Libra Revalidatie, na een tweede operatie aan een melanoom in haar neus. Ze is enthousiast.

Sanne van Mierlo, stagiaire bewegingsagogie

Ik ben erg blij dat ik bij Libra Revalidatie stage mag lopen. Ik wilde altijd al graag iets doen met bewegen maar tegelijkertijd wil ik ook graag iets betekenen voor mensen. Dat kan ik hier helemaal in kwijt.

Eric Lammers, Revalidant

Terwijl ik naar mijn ‘op-ski’s-freestylende’ dochter stond te kijken, werd ik gegrepen door een skiënde voorbijganger. Zijn ski doorboorde mijn knieholte en met een slagaderlijke bloeding werd ik opgenomen in het ziekenhuis in Salzburg.

Aan het woord: Caren

‘Op de dagopvang kon ik in een rustige omgeving met lotgenoten praten, samen lunchen en bijkomen van de therapiesessies’.

Claire van Hagen, moeder van Lauren

Lauren bleek kort na haar geboorte een hersenbloeding te hebben. Ze werd geopereerd en behandeld in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht en na 3 maanden mocht ze met ons naar huis.

Aniek Verberne, stagiaire fysiotherapie

Tijdens mijn stage leer ik veel van zowel mijn begeleiders als van de revalidanten. Omdat in de revalidatie een behandeltraject meestal een paar maanden duurt en de revalidanten een paar keer per week komen, bouw je echt een mooie band op. Dat vind ik fijn. Ik heb het erg naar mijn zin.

Eugène Lagarde, revalidant

Ik was topfit en voelde me geweldig. Ik zou met vrienden gaan snowboarden in Oostenrijk. Maar een paar dagen van tevoren had ik opeens ’s nachts een enorme pijn in mijn rechterschouder.