Esther, fysiotherapeut
Wat betekent het voor een behandelaar om aan het bed te staan van een post COVID-19 patiënt? Esther Peeters, fysiotherapeut in hart en nieren en werkzaam bij Libra R&A, vertelt.
Verzwakt maar dankbaar
“We behandelen in de klinieken van de locaties Leijpark en Blixembosch coronapatiënten die kortere of langere tijd op een intensive care aan de beademing hebben gelegen. Hierdoor is hun lichaam ernstig verzwakt. Niet alleen hun longen zijn aangedaan maar ook hun spieren en zenuwstelsel hebben vaak een flinke knauw gekregen. Daarnaast hebben mensen soms last van angsten, onzekerheid, somberheid en zelfs van depressies.”
Speciale band
“Als fysiotherapeut ben ik tweemaal per dag een heel uur bij de revalidant. Je moet je voorstellen dat sommige mensen helemaal niets meer zelfstandig kunnen. Zelfs op de rand van het bed zitten is een oefening en houden ze maar enkele minuten vol. De spieren van de romp en de ledematen moeten weer helemaal worden opgebouwd en versterkt, waardoor functies en taken weer kunnen worden herwonnen. Door die twee uur contact per dag bouw ik vaak een speciale band op. Tijdens de oefeningen komen de verhalen, de angsten en de dingen waar mensen mee worstelen. Wij behandelaars zijn soms de eerste mensen die ze zien zonder beschermingsmiddelen en die ze helpen hun conditie weer op te bouwen.”
Niet meer besmettelijk
“Waar veel post COVID-19 patiënten tegen aan lopen is dat de mensen in hun omgeving denken dat ze nog steeds besmettelijk zijn. Die angst is voor hen pijnlijk. Ze hebben al zoveel doorgemaakt en hebben behoefte aan warmte en verbondenheid.”
Op maat aan de slag
“Als ik met een revalidant aan de slag ga stem ik me af op de ander. Hoe staat iemand er mentaal en fysiek voor. Heeft iemand veel last van nachtmerries als gevolg van het verblijf op de intensive care, dan is er vaak weinig energie door een slechte nachtrust voor lichamelijke oefening.
Succesmoment delen
“Een revalidant wil soms een succesmoment delen met familie. Op hun verzoek film ik dan met hun eigen telefoon het moment dat ze voor het eerst zelf uit bed komen of als ze voor het eerst zonder hulp lopen in de loopbrug. Dat is heel emotioneel. Met die filmpjes onthouden ze waar ze conditioneel vandaan komen en dit kan weer helpen bij het verwerken. Want vroeg of laat komt bij iedereen het besef: het was kantje boord.”
Verwerken gaat door
“Bij die verwerking kan het IC-dagboek ook een rol spelen. Sommige mensen hebben weken op de IC in coma gelegen. Die tijd zijn ze kwijt. Door het IC-dagboek, waarin staat wat er per dag allemaal met hen gebeurd is, halen mensen die tijd een beetje terug.
De verwerking gaat nog lang door, ook wanneer mensen poliklinisch verder revalideren. Dan komen ze tijdens groepsbehandeling met andere post COVID-19 patiënten in aanraking. Zo helpen ze ook elkaar. Gedeelde smart is halve smart zeggen ze vaak.”
Waardering is fijn
“De meeste mensen zijn enorm dankbaar voor het feit dat ze nog leven, hun naasten weer zien en voor de zorg die ze onderweg van iedereen hebben ontvangen. Dat is fijn om te voelen en om daar onderdeel van te zijn. Daar ben ikzelf ook dankbaar voor.”
Positief in het leven staan
Ook Hanneke Tacke, fysiotherapeut bij Libra, signaleert dat post COVID-19 patiënten die zij tot nu toe heeft gezien, positief in het leven staan."Zij willen er alles aan doen om er zo goed mogelijk uit te komen. Een positieve mind-set is hierbij van groot belang". Wat Hanneke bijzonder vindt is het veerkrachtige van de mens. "Hoe erg de situatie ook geweest is, de meeste mensen zoeken weer naar een positieve uitweg."