Lieselot volgde de Tinnitus- én de Communicatiecursus
Blootstelling wat heftig
Lieselot: “In totaal deed ik mee aan acht bijeenkomsten van twee uur, iedere week een. Ik zat in een groep van zes personen en we kregen informatie, oefeningen en advies van een ergotherapeut, fysiotherapeut, psycholoog en een audioloog.
Zo kregen we meditatie- en ontspanningsoefeningen en oefeningen in blootstelling. Blootstelling betekent dat je het geluid dat je hoort, heel bewust ondergaat. Je gaat er naartoe en je leert hoe je dat geluid een plekje kan geven in je leven. Want het gaat nooit meer weg. En dat is heel heftig.
In de cursus krijg je iedere week nieuwe handvatten om het leven met dit geluid draaglijker te maken.”
Handvatten die helpen
Lieselot: “Ik leerde bijvoorbeeld dat het goed is om me op bepaalde momenten terug te trekken. Spanning en stress verergeren de last die ik heb van het geluid. Het geluid kan ik niet beïnvloeden maar de mate van spanning en stress wel. Dus ga ik voor mezelf na wat mij helpt om dat te verminderen. Dat kan dan bijvoorbeeld een meditatie- of ontspanningsoefening zijn.”
Tips en steun van de groep
Lieselot: “Ik zat in een prettige groep. We hoorden elkaars verhalen aan en dat was soms best heftig. Maar je geeft elkaar tips en steun en dat zijn dan toch weer lichtpuntjes waar mensen mee verder kunnen.”
Tinnitus Aurium is de medische term voor oorsuizen. Het Latijnse 'tinnire' betekent bellen of rinkelen, 'aurium' betekent ‘van het oor’. Iemand met tinnitus neemt voortdurend een geluid waar in het oor of in het hoofd (fluiten, suizen, brommen, zoemen en soms meerdere geluiden door elkaar) zonder dat er een geluidsbron in de omgeving aanwezig is. Tinnitus wordt alleen door de persoon zelf waargenomen en kan dus niet door een ander worden gehoord. Het kan zo hinderlijk zijn dat ernstige beperkingen in het dagelijkse functioneren ontstaan.
Daarna de Communicatiecursus bij Libra
Lieselot: “Het behandelteam raadde mij aan om ook de Communicatiecursus te volgen. Hierin leerde ik ‘spraakafzien’ ofwel ‘liplezen’. Omdat ik slechthorend ben, is het handig dat ik de eerste beginselen van liplezen leer. Ik ben best wel trots, ik kan het al aardig goed al zeg ik het zelf. Het gaf wel hilarische momenten. We hebben veel gelachen.”
Partner deed ook mee
Lieselot: “Mijn partner werd ook écht betrokken bij alles. Tijdens de cursus kreeg hij met technische foefjes, het geluid te horen wat ik doorlopend hoor én het geluid wat ik hoor als iemand tegen mij praat. Hij was diep onder de indruk en wist niet dat het zó erg was. Dat helpt enorm in het begrip voor elkaar.”
Tips en trucs
Lieselot: “Mijn partner en ik kregen allerlei tips; bijvoorbeeld iemand aankijken als je tegen hem praat, niet vanuit de keuken naar iemand in de kamer praten, eerst de aandacht trekken van iemand voordat je tegen hem spreekt enz. Ik moet mezelf ook aanpassen, niet alleen de ander.
Én hulp vragen als het nodig is. Daar was ik niet zo goed in maar heb ik ondertussen wel geleerd. Het is eigenlijk helemaal niet zo erg en mensen zijn best bereid om hulp te geven.”
Altijd een lijntje met Libra
Lieselot: “Ja, het was een hele reis samen met Libra, deze twee cursussen. Het is nu drie maanden geleden; morgen heb ik een terugkomafspraak. Het is zo fijn dat ik altijd dat lijntje heb met Libra. Ik kan altijd op mijn behandelaars terugvallen. Als ik het even niet meer zie zitten, zijn ze er voor mij. Daar ben ik hen heel dankbaar voor.”
"Het is zo fijn dat ik altijd dat lijntje heb met Libra. Ik kan altijd op mijn behandelaars terugvallen."