Rens Barten, ‘Anders doen'
‘Al tijdens de intake-dag had ik het gevoel dat ik op de goede plek zat. Ik had gesprekken met verschillende disciplines en we kregen in een groep pijneducatie. Daarin leerde ik dat het begrip pijn heel groot is en er veel factoren invloed op hebben. Hierdoor ben ik er anders naar gaan kijken. Ik revalideerde in een groep en dat vond ik een absolute meerwaarde. Je kunt zóveel van elkaar leren.
Bewustwording chronische pijn
Het mooiste vond ik dat ik tijdens de ontspanningsoefeningen me bewust werd van mijn lichaam. Ik leerde gaandeweg naar mijn lijf luisteren. Wat voel ik eigenlijk allemaal? Tijdens het sportonderdeel leerde ik mijn grenzen kennen en kreeg ik meer vertrouwen in mijn lichaam. Ik voel wel pijn maar ondanks dat kan ik wel sporten. De pijn wordt er niet meer of minder van. Hierdoor voel ik mij veerkrachtiger en kan ik mezelf sneller herpakken tijdens een mindere periode.
Grenzen stellen
Deelname aan dit pijnprogramma heeft mij veel gebracht. Ik was perfectionistisch en daardoor was de druk hoog. Nu is dat minder en is het ‘moeten’ in mijn leven vervangen door ‘willen’. Ik doe veel maar heb het van tevoren niet allemaal gepland. Eerst dacht ik, ‘dan krijg ik niets gedaan’, maar dat valt reuze mee. Ik stel mijn grenzen beter en leef van moment tot moment.
Ook mijn omgeving merkt veranderingen op. Ze vinden me opener en positiever. Mijn werkgever gaf mij alle ruimte om het programma te volgen, dat vond ik heel fijn. Ik heb het gevoel dat ik, in plaats van een machine, mens ben geworden en daar ben ik dankbaar voor’.
Meer over chronische pijn? Bekijk de folder
"Ik ben mens geworden"