Zonder beenfunctie toch fietsen
BerkelBike is tevens de naam van het innovatieve bedrijf dat al diverse prijzen gewonnen heeft. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in elektrische stimulatie en het gezonder maken van mensen met verschillende handicaps door beweging.
Hoe werkt de BerkelBike?
Speciale bevestigingsmechanismen houden de voeten tijdens het fietsen op de pedalen en begeleiden de beenbeweging. Vervolgens kan er met de armen gefietst worden zoals bij een handbike. De aandrijfas van de armen is verbonden met de trapas van de benen. Hierdoor draaien de benen gelijktijdig mee. Een sensor in de trapas bij de benen geeft rotatiepositie en -snelheid door aan elektronica die op de BerkelBike is gemonteerd. De elektronica rekent vervolgens uit wanneer welke spier met elektrische pulsen gestimuleerd moet worden. De stroompulsen worden via de broek naar de zenuwen geleid die op hun beurt weer zorgen dat de spieren samentrekken. Hierdoor kunnen mensen weer, soms na meer dan 30 jaar, het gevoel krijgen dat zij hun benen actief gebruiken.
Rol Ir. Otten Fieldlab
Ondanks de goede ervaringen en lovende recensies zijn er nog verbeteringen mogelijk. Zo is er behoefte om de kwaliteit van de prikkeloverdracht van elektrode naar de huid te meten en deze terug te koppelen naar de gebruiker en het bedrijf BerkelBike BV. Uit de verzamelde data kunnen allerlei gegevens gehaald worden waar de gebruiker baat bij heeft. Hiermee kunnen bijvoorbeeld gerichte trainingsadviezen gegeven worden.
Het Ir. Otten Fieldlab helpt Berkelbike bij het inrichten van een digitaal platvorm in de vorm van een app waarmee gebruikers in contact staan met het bedrijf en daarmee gegevens uit kunnen wisselen. Ook wordt de behoefte en de mogelijkheid van een community onderzocht, waarin gebruikers met elkaar ervaringen uit kunnen wisselen.
Samenwerking Hogescholen
Studenten van de Hogeschool Zuyd, Biometrie en Fontys ICT / media design gaan deze opdracht uitvoeren onder begeleiding van Ton de Lange, biomechanicus en onderzoeker bij het fieldlab. Het project is opgesplitst in twee deelprojecten. Het eerste deelproject is in september 2017 gereed.