Behandelingen
Hier vindt u informatie over de verschillende mogelijkheden voor behandeling binnen de revalidatie voor kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar. Afhankelijk van uw hulpvraag en de problemen van uw kind kijkt de kinderrevalidatiearts in overleg met u als ouder/verzorger welke behandelvorm het beste bij uw kind past.
De therapeutische peutergroepen zijn een plek waar kinderen vanaf ongeveer twee tot vier jaar met motorische en aanverwante ontwikkelingsproblemen behandeld worden in een groep. De therapeutische peutergroepen bieden optimale ontwikkelkansen doordat op jonge leeftijd wordt gewerkt aan de mogelijkheden van uw kind door een vast en ervaren behandelteam. Het is een intensief traject voor u en uw kind. Uw kind komt een aantal dagdelen naar een therapeutische peutergroep. Hier vindt naast algehele ontwikkelingsstimulatie ook gerichte therapie plaats zoals fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Daar waar nodig of gewenst wordt er met u gekeken naar mogelijkheden voor aanpassingen en/of hulpmiddelen om het leven voor u en uw kind makkelijker te maken. Vragen van ouders staan hierbij centraal. Het welbevinden van uw kind staat hierbij op de voorgrond.
Binnen de behandeling zijn er mogelijkheden voor ondersteuning door een psycholoog bij vragen over de opvoeding of gedrag van uw kind. Tevens kan de maatschappelijk werkende ondersteuning bieden bij praktische regelingen en bij het ondersteunen in het emotioneel omgaan met de anders verlopende ontwikkeling van uw kind als hier behoefte aan is.
Er is een specifieke peutergroep voor kinderen met een ernstige meervoudige beperking. Deze groep heeft een eigen behandelprogramma.
Meer lezen
De ouder-dreumesgroep is bedoeld voor ouders van jonge kinderen (0-2 jaar) met motorische en aanverwante problemen waarbij de ontwikkelingsproblematiek complex is en/of er veel behoefte is aan praktische adviezen. Er wordt ingespeeld op hulpvragen van ouders, ouders wisselen ervaringen met elkaar uit, leren van elkaar en kunnen steun vinden bij elkaar.
In een vroeg stadium worden ouders begeleid en geadviseerd bij de ontwikkeling van hun kind in groepsverband (3 á 4 kinderen met 1 ouder). Ouders komen 1 dagdeel per week naar het centrum samen met hun kind voor 10-12 bijeenkomsten. De groep wordt gedraaid door een pedagogische medewerkende waarbij therapeuten afwisselen per bijeenkomst.
Meer lezen
SLC staat voor Samen Leren Communiceren. Deze behandeling is bedoeld om de communicatiemogelijkheden te verbeteren van kinderen die niet of heel moeilijk kunnen spreken. Dit programma bestaat uit een aantal bijeenkomsten waar u en de belangrijkste gesprekspartners van uw kind uitleg krijgen over communicatie en tips om de communicatie met uw kind te verbeteren. De groep wordt gedraaid door een logopediste samen met een psycholoog.
Er is aandacht voor zowel de spraak als ook voor verschillende vormen van ondersteund communiceren zoals bijvoorbeeld gebaren.
Meer lezen
Baby-peuter CIMT-BiT: CIMT staat voor Constraint Induced Movement Therapy, gevolgd door Bimanuele Training (BiT). Deze behandeling is bedoeld voor baby's en peuters vanaf 8 maanden met een unilaterale cerebrale parese, plexuslaesie of asymmetrische arm-handontwikkeling. Tijdens deze behandeling leren baby’s en peuters op speelse wijze hun aangedane arm en hand meer frequent en kwalitatief goed te gebruiken. Tijdens spel wordt het kind gestimuleerd om de aangedane hand in te zetten, door de andere hand te verstoppen in een sokje of sling. De therapeut leert de ouder(s) om dit samen met hun kind thuis te doen zodat er 30 minuten per dag geoefend kan worden met het kind gedurende 8 weken. Daarna volgt een periode van 8 weken rust en dan weer 8 weken trainen etc. Naast het 30 minuten per dag oefenen wordt er gedurende de hele dag door tweehandig spel gestimuleerd in het dagelijks handelen. Plezier en uitdaging van het kind staan hierbij altijd voorop! De indicatie voor deze behandeling wordt gedaan door verwijzing naar de ergotherapeut die een intake en test zal afnemen.
Meer lezen
Andere behandelmogelijkheden, niet specifiek gebonden aan de diagnosegroep 0-4 jaar, zijn:
- Ridder-prinsessengroep
- Circusgroep
- Tweehandige Riddergroep
- Gebarencursus
- Tilcursus
Wetenschappelijk onderzoek
Het kan zijn dat u wordt gevraagd mee te werken aan (wetenschappelijk) onderzoek.
Eigen regie, Samen beslissen
Invloed uitoefenen op behandelkeuzes en ruimte krijgen mee te denken in de behandelingen? Klinkt goed, maar is niet altijd makkelijk. Daarbij is coaching nodig. Libra heeft haar zorgverleners erin geschoold om revalidanten te coachen. We noemen dit ‘van zorgen naar coachen’. We hebben geleerd dat door meer te ‘coachen’ en minder te ‘zorgen’ er meer ruimte ontstaat voor uw wensen en hulpvragen.
Meer lezen
- Folder Kindergroep 'De Speelbergh'
- Folder Kindergroep 'Pinokkio'
- Folder samen leren communiceren (SLC)
- Folder Baby-peuter CIMT-BiT
Meer folders vindt u in het digitale folderrek: