Onderzoek, advies en behandelingen
Er zijn verschillende vormen van vroegbehandeling voor kinderen van 0-4 jaar. De volgende behandelvormen worden door de revalidatiearts geïndiceerd:
- Advies en Controle
- Poliklinische behandeling
- Multidisciplinaire onderzoek (MDO)
- Intake bij één of meerdere therapeut(en)
- Behandeling op een therapeutische peutergroep
- Gespecialiseerde behandelingen
Advies en controle
U komt met uw kind voor onderzoek en advies bij de kinderrevalidatiearts. Via periodieke controles wordt de ontwikkeling van uw kind gevolgd. Waar nodig worden behandelmogelijkheden dicht bij huis met U bekeken. Dit is de eerstelijnszorg. Dit kan bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ergotherapeut of een logopedist zijn. De revalidatiearts onderhoudt contact met deze behandelaar.
Poliklinische behandeling
Een poliklinische behandeling houdt in dat uw kind samen met u één of twee keer per week naar het revalidatiecentrum komt. De behandeling gaat dan bijvoorbeeld om fysiotherapie, ergotherapie en/of (pre)logopedie. Soms wordt de behandeling gecombineerd met gesprekken met de maatschappelijk werkende of psycholoog.
Multidisciplinaire onderzoek (MDO)
In het MDO onderzoeken en observeren meerdere behandelaars de problemen van uw kind en de onderlinge samenhang daartussen. In een periode van 4 weken bezoekt U met uw kind een aantal keer een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en psycholoog. Ook kan een gesprek met de maatschappelijk werkende met U onderdeel uitmaken van het onderzoek. Alle onderzoeksresultaten worden gebundeld en vormen de basis voor een behandeladvies.
Intake bij één of meerdere therapeut(en)
Afhankelijk van de hulpvraag kan er door de kinderrevalidatiearts een intake bij bv. een fysiotherapeut, ergotherapeut of logopedist worden aangevraagd. Uw kind wordt dan een aantal keer gezien en onderzocht door de behandelaar. Zo kan een specifieker beeld verkregen worden van (een deel van) de ontwikkeling van uw kind. Uit de intake volgt een behandeladvies.
Behandeling op een therapeutische peutergroep
Vroegbehandeling kan ook plaatsvinden op een therapeutische peutergroep. Uw kind komt dan in principe 2 dagdelen naar een groep. Voor de Petteflet geldt 6 dagdelen. Hier vindt algehele ontwikkelingsstimulatie op de groep plaats gecombineerd met de therapie die uw kind nodig heeft. Uw kind kan op deze manier tevens leren samen zijn en spelen met andere kinderen in een omgeving die rekening houdt met zijn of haar (motorische) problemen. Zie verder: 'Groepen'.
Gespecialiseerde behandelingen
Voor meer uitleg over onderstaande groepsbehandelingen wordt u verwezen naar behandelprogramma.
Kijk hier voor meer uitleg en folders over bovenstaande behandelingen.