Behandelprogramma
Een dwarslaesie heeft een enorme impact op uw leven en zijn er een aantal dingen die u niet meer kunt. Gelukkig zijn er ook veel dingen die u nog wél kunt, of kunt leren. We zien bij Libra dat de meeste revalidanten een (nieuwe) invulling van hun levensgeluk vinden. Uw geluk zit in wat u wel kunt, contacten met anderen en de regie kunnen voeren over uw eigen leven.
Revalideren is leren. Daarom is het erg belangrijk om direct na uw ontslag uit het ziekenhuis te beginnen met revalidatie en leert wat u nog wel kunt of kunt leren. Een dwarslaesie vergt langdurige specialistische medische zorg en therapie. Wij adviseren iedereen met een dwarslaesie te revalideren in één van de acht gespecialiseerde klinische revalidatiecentra, verspreid over het land.
Poliklinische dwarslaesie behandeling
Wanneer u een acute of subacute dwarslaesie heeft of langere tijd geleden een dwarslaesie heeft opgelopen, kunt u voor poliklinische behandeling terecht bij Libra. U kunt door uw huisarts of medisch specialist uit het ziekenhuis naar ons doorverwezen worden. Ook kunt u, na uw klinische behandeling, vanuit één van de klinische revalidatiecentra in Nederland voor poliklinische behandeling worden doorverwezen naar Libra. Er is een nauwe samenwerking tussen Libra en (de in dwarslaesie gespecialiseerde) klinische revalidatiecentra. Ook met ziekenhuizen verlopen de contacten makkelijk. Er wordt veel overleg gepleegd en wij delen onze kennis met elkaar ten bate van uw behandeling. Na uw aanmelding wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek met de revalidatiearts bij Libra.
Behandeling op maat
De revalidatiearts en professionele behandelteam van Libra zoekt samen met u naar de meest geschikte multidisciplinaire revalidatiebehandeling op sociaal, lichamelijk en emotioneel vlak. Een leerproces op maat, afgestemd op uw wensen en behoeften, zodat u zo goed mogelijk om kunt gaan met uw beperking in uw dagelijks leven. Op lichamelijk vlak kunnen bijvoorbeeld verschillende trainingen aan bod komen, zoals een blaas- en darmtraining of bijvoorbeeld een staan- en looptraining. Daarnaast is er ook ruim aandacht voor de verwerking voor u en uw naasten.
Wetenschappelijk onderzoek
Het kan zijn dat u wordt gevraagd mee te werken aan (wetenschappelijk) onderzoek.
Eigen regie, Samen beslissen
Invloed uitoefenen op behandelkeuzes en ruimte krijgen mee te denken in de behandelingen? Klinkt goed, maar is niet altijd makkelijk. Daarbij is coaching nodig. Libra heeft haar zorgverleners erin geschoold om revalidanten te coachen. We noemen dit ‘van zorgen naar coachen’. We hebben geleerd dat door meer te ‘coachen’ en minder te ‘zorgen’ er meer ruimte ontstaat voor uw wensen en hulpvragen.
Meer lezen
Meer folders vindt u in onze digitale folderrek: