Direct naar inhoud

Voor wie

Bij een dwarslaesie heeft iemand schade aan het ruggenmerg, meestal door een ongeval, ontsteking of bloeding. De boodschappen tussen de hersenen en de rest van het lichaam worden hierdoor niet meer goed doorgegeven. Hierdoor vallen bepaalde functies van het lichaam geheel of gedeeltelijk uit. Het behandelprogramma dwarslaesie is voor mensen met zowel een complete als een incomplete dwarslaesie.

Acute of subacute dwarslaesie

Wanneer u een acute of subacute dwarslaesie heeft of langere tijd geleden een dwarslaesie heeft opgelopen, kunt u voor poliklinische behandeling terecht bij Libra. U kunt door uw huisarts of medisch specialist uit het ziekenhuis naar ons doorverwezen worden. Ook kunt u, na uw klinische behandeling bij één van de klinische revalidatiecentra in Nederland doorverwezen worden voor poliklinische behandeling bij Libra. Wij adviseren iedereen met een dwarslaesie, meteen na het ontstaan, eerst klinisch te revalideren in één van de acht gespecialiseerde klinische revalidatiecentra.

Caudalaesie

Bij een caudalaesie (of cauda equina syndroom) is er een beschadiging in de uitlopende wortels van het ruggenmerg. Deze beschadiging kan bijvoorbeeld door een hernia, tumor of zwelling komen. Hierdoor worden de signalen gedeeltelijk of niet meer goed doorgegeven. Als zenuwen in de knel hebben gezeten, kunnen ze zich deels spontaan herstellen. Dit kan ook geburen na enkele maanden. Of dit echt gaat gebeuren, is vaak een kwestie van afwachten.