Direct naar inhoud

Chronische of langdurige pijn

Behandelprogramma

Bij Libra Revalidatie bieden wij poliklinische behandelingen aan voor mensen met chronische pijn. Alles is gericht op het streven naar het leren omgaan met uw pijnklachten in het dagelijks leven, niet op het wegnemen van de pijn. Vaak komt dit in de praktijk neer op het vergroten van uw activiteitenniveau, ondanks de aanwezige pijnklachten. Pijnrevalidatie is zinvol als u belemmeringen ervaart in het dagelijks functioneren als gevolg van langdurige pijnklachten en u hierbij een vraag heeft op het gebied van:

  • Beter kunnen functioneren in de dagelijkse taken.
  • Hoe u ondanks de pijn zo actief mogelijk kunt blijven.
  • Hoe u ondanks de pijn een leven leidt dat past bij wat u belangrijk vindt.

Pijnrevalidatie zou voor u geschikt kunnen zijn indien:

  • U pijnklachten heeft en deze langer dan drie maanden aanwezig zijn.
  • Deze klachten invloed hebben op bijvoorbeeld uw dagelijks leven, uw stemming, uw sociale omgeving en uw kwaliteit van leven.
  • De behandelingen gericht op pijnvermindering onvoldoende effect hebben gehad.
  • Alle aan pijn gerelateerde diagnostiek is afgerond.

U bent naar Libra verwezen, en dan?

Voorafgaand aan de pijnobservatie wordt u gevraagd om een aantal vragenlijsten in te vullen. De informatie uit deze vragenlijsten gebruiken we om tijdens de pijnobservatie een goed beeld te vormen over uw klachten en uw hulpvraag.

Allereerst vindt een afspraak plaats met de revalidatiearts of de physician assistant (PA). Tijdens dit consult worden uw pijnklachten en de gevolgen daarvan in kaart gebracht. Er wordt gekeken naar de medische, sociale en psychologische factoren die hierbij een rol spelen.

Tevens wordt tijdens deze afspraak lichamelijk onderzoek uitgevoerd. Indien u baat kan hebben bij pijnrevalidatie volgt een pijnobservatie.

Voor meer informatie over wat een physician assistant (PA) is, bekijk de folder.

Naar aanleiding van de eerste afspraak op onze polikliniek kan het zo zijn dat u wordt aangemeld voor een pijnobservatie.  Deze pijnobservatie zal een dag of enkele dagdelen in beslag nemen. Een pijnobservatie heeft als doel om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van uw pijnklachten, uw beperkingen, uw hulpvragen en de verschillende factoren die een rol spelen bij uw huidige beperkingen. Op basis van deze informatie wordt ingeschat of door middel van pijnrevalidatie een antwoord gegeven kan worden op uw hulpvraag. Ook is  er aandacht voor medicatiegebruik. Tijdens de pijnobservatie spreekt u verschillende disciplines uit het revalidatieteam individueel, namelijk een revalidatiearts of physician assistant, fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog en een maatschappelijk werker. De fysiotherapeut en ergotherapeut inventariseren voornamelijk het bewegen en niveau van functioneren. De psycholoog en maatschappelijk werker kijken voornamelijk naar de psychosociale factoren. 

Iedere discipline beschrijft na de pijnobservatie zijn bevindingen in een verslag in het elektronisch patiëntendossier (EPD). Vervolgens vindt er een teamoverleg plaats, waarin het revalidatieteam gezamenlijk inventariseert of er een indicatie is voor pijnrevalidatie. Is dit het geval, dan stelt het team een passend behandelplan op. Als er geen indicatie voor pijnrevalidatie is volgt een ander advies, dat waar mogelijk aansluit bij uw hulpvraag. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een verwijzing naar een andere zorgprofessional. De revalidatiearts of physician assistant bespreekt met u de resultaten van het teamoverleg. Indien er een indicatie is voor pijnrevalidatie, zal het voorstel voor het behandelplan met u besproken worden.

Bij Libra bieden we verschillende soorten pijnrevalidatie aan. Hierbij wordt altijd geprobeerd een behandeling op maat aan te bieden. Naar aanleiding van de pijnobservatie wordt er – indien er een indicatie is voor pijnrevalidatie – een behandelplan opgesteld. In het behandelplan staan de volgende onderdelen beschreven:

  • Het kernprobleem
  • Het hoofddoel van de revalidatie
  • De strategieën (middelen) die ingezet gaan worden om het hoofddoel te bereiken
  • De verschillende soorten therapeuten die betrokken zijn
  • De duur van de behandeling

Pijnrevalidatie-trajecten bij Libra duren gemiddeld tussen de 10-14 weken. Deze weken zijn intensief en vragen veel van u. U dient meerdere malen per week naar het centrum te komen en ook thuis met uw revalidatiedoelen aan de slag te gaan. Een groot deel van de pijnrevalidatie zal buiten de therapiesessies plaatsvinden, omdat u zelf aan de slag zult gaan met het oefenen van het geleerde in uw eigen omgeving.

De verschillende soorten pijnrevalidatie

Wij bieden individuele behandeling en/of groepsbehandelingen aan. De verschillende behandelingen worden niet op alle locaties aangeboden. De behandelingen die Libra biedt worden op basis van de pijnobservatie op maat gekozen. Bij pijnrevalidatie zijn altijd verschillende soorten professionals betrokken. Gebruikte behandelvormen zijn:

  • Acceptance and Commitment Therapy
  • Exposure in vivo
  • Graded Activity

Ter aanvulling kunnen we gebruik maken van andere soorten behandelonderdelen, zoals EMDR, lichaamsbewustwording of mindfulness.

Vervoersmogelijkheden vanuit regio Noord-Limburg naar revalidatiecentrum Blixembosch in Eindhoven.

U heeft een consult gehad bij uw revalidatiearts en u komt mogelijk in aanmerking voor een observatie of een behandeling in ons revalidatiecentrum Blixembosch in Eindhoven. Graag brengen wij de mogelijkheden voor u in kaart voor het vervoer naar de betreffende locatie:

https://www.libranet.nl/media/azicta2q/vervoersmogelijkheden-vanuit-regio-noord-limburg-naar-revalidatiecentrum-blixembosch.pdf

Wetenschappelijk onderzoek

Het kan zijn dat u wordt gevraagd mee te werken aan (wetenschappelijk) onderzoek. Lees meer over deelname aan onderzoek.

Eigen regie, Samen beslissen

Invloed uitoefenen op behandelkeuzes en ruimte krijgen mee te denken in de behandelingen? Klinkt goed, maar is niet altijd makkelijk. Daarbij is coaching nodig. Libra heeft haar zorgverleners erin geschoold om revalidanten te coachen. We noemen dit ‘van zorgen naar coachen’. We hebben geleerd dat door meer te ‘coachen’ en minder te ‘zorgen’ er meer ruimte ontstaat voor uw wensen en hulpvragen.

Meer lezen

Meer folders vindt u in onze digitale folderrek:

Folders revalidatie