Direct naar inhoud

Innovatieve hoofdsteun voor VIN

Bij de VIN (Vroege Intensieve Neurorevalidatie) maken ergotherapeuten van Libra sinds kort gebruik van een innovatieve hoofdsteun. Door het innovatieve moduleersysteem kan de hoofdsteun op maat gemaakt worden voor een revalidant, die het VIN-behandeltraject doorloopt. Libra is de eerste zorginstelling die dit type hoofdsteun in gebruik heeft.

Betere positionering, betere therapie

In de kliniek in Tilburg heeft Libra een speciale afdeling voor VIN-revalidanten. Tijdens het VIN-behandelprogramma wordt een breed scala aan therapieën ingezet om het bewustzijnsniveau van de revalidant te verhogen. Als een revalidant in een rolstoel zit kan hij of zij, door bijvoorbeeld een hypotonie* of hypertonie**, naar voren of zijwaarts hangen met het hoofd. Volgens Mischa van Rooij (ergotherapeut bij Libra) wordt door gebruik van de hoofdsteun het hoofd in een natuurlijke stand gehouden, waarbij de revalidant zijn ogen weer in horizontale positie zitten. ‘Het verhoogt de aandacht en alertheid van de revalidant en het vergemakkelijkt het komen tot bewegingen tijdens de verschillende therapieën’, aldus Mischa.

Hoofdsteun op maat

Het gebruik van een (aangepaste) hoofdsteun in de rolstoel is niet nieuw bij de VIN. De hoofdsteun die nu gebruikt wordt is echter breder inzetbaar en veel beter aanpasbaar op de individuele eisen van de revalidant. De ergotherapeuten van Libra beschikken over losse onderdelen (o.a. kussens) die toegevoegd kunnen worden aan de hoofdsteun. Eén van de kussens (in vlindervorm) bevindt zich net onder de schedelrand, daar waar het hoofd de meeste ondersteuning krijgt. Door het moduleersysteem kan de hoofdsteun tot op de millimeter nauwkeurig afgestemd worden. `Het instellen van de hoofdsteun en de kussens is een secuur klusje en het kost even wat tijd, maar dan is deze ook perfect afgestemd op de revalidant. En kan deze gebruikt worden tijdens het gehele behandeltraject’, geeft Mischa aan. Libra werkt nauw samen met de leverancier, Focal Meditech, om maatwerk te kunnen blijven leveren voor de specifieke VIN-doelgroep.

VIN

In het VIN-behandelprogramma behandelt Libra revalidanten die in een toestand van verminderd bewustzijn verkeren na ernstig hersenletsel. Revalidanten worden in een traject van maximaal 14 weken behandeld. De revalidant heeft 20 tot 25 therapieën per week. Het behandelteam bestaat uit logopedisten, psychologisch medewerkers, maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten, neuropsychologen, ergotherapeuten, revalidatieartsen en physician assistants. Het team stimuleert en traint de revalidant met als doel het verhogen van zijn of haar bewustzijn. Dit behandelprogramma wordt door Libra als enige in Nederland aangeboden (op locatie Leijpark in Tilburg). Meer informatie: https://www.libranet.nl/vin.


*Hypotonie: verlaagde spierspanning
**Hypertonie: verhoogde spierspanning