Eric Lammers, Revalidant

Terwijl ik naar mijn ‘op-ski’s-freestylende’ dochter stond te kijken, werd ik gegrepen door een skiënde voorbijganger. Zijn ski doorboorde mijn knieholte en met een slagaderlijke bloeding werd ik opgenomen in het ziekenhuis in Salzburg. Tijdens een langdurige operatie hebben de artsen mijn pezen en zenuwen gehecht.

Doel
Een voor mij bekende orthopeed verwees me door naar Anneke van Druenen, revalidatiearts van Libra R&A locatie Weert. Zij vroeg mij welk toekomstdoel ik mezelf wilde stellen. Omdat er werd gesproken over revalideren en misschien wel rolstoelafhankelijkheid, zag ik mijn toekomst in duigen vallen. Dat was voor mij heel erg moeilijk. De kwaadheid die ik voelde gaf mij de energie om er tijdens de revalidatie volop tegenaan te gaan. Mijn einddoel zou zijn ‘snowboarden’. Maar of ik dat doel zou bereiken …?

Hard werken
Het revalidatiecentrum van Libra R&A in Weert werd mijn tweede huis. Hier begrepen ze me. Ik heb in dat jaar keihard gewerkt; mijn been bleef echter verlamd. Soms had ik het heel moeilijk met de situatie. Gelukkig kwam ik in contact met Frank Jol van OIM Orthopedie voor een onderbeenprothese. (Orthopedisch Instrument Makerij)

Frank is specialist in sportortheses en werkt o.a. voor Bibian Mentel en Chris Vos, allebei kampioen-snowboarders met een beperking. Ook voor mij maakte hij een prachtig systeem waarmee ik binnen afzienbare tijd weer op een snowboard stond.

The challenge
Frank nodigde me uit om in april 2017 met de Mentelity Foundation mee te gaan heli-boarden in Canada. Daar stond ik dan tussen de Olympische en wereldkampioenen in de Canadese Rocky Mountains, waar ik 20.000 hoogtemeters maakte in de poedersneeuw. Een ervaring om nooit te vergeten. Ik startte met knikkende knieën en kwam elke dag laaiend enthousiast terug van de piste. Heb ik mijn doel bereikt? Dat en nog veel meer kan ik nu wel zeggen!

“De kwaadheid die ik voelde gaf mij de energie om er tijdens de revalidatie volop tegenaan te gaan.”
Eric Lammers
revalidant