Direct naar inhoud

Chronische pijn - kinderen

Behandelprogramma

Eerst krijg je een intake bij de revalidatie arts. Vervolgens start de observatiefase van vier weken. De observaties zijn op lichamelijk, psychologisch en sociaal vlak. We kijken naar iemands voorgeschiedenis, persoonlijkheid, belastbaarheid en hoe iemand bepaalde activiteiten aanpakt. De observaties kunnen zowel in dagbehandeling als in de polikliniek plaatsvinden. Op basis van de resultaten van de observatie, adviseren we één van de volgende opties:

  • Behandeling in de kliniek (doorverwijzen naar elders).
  • Dagbehandeling op locatie Leijpark in Tilburg, 3 dagen per week;
  • De polikliniek op locatie Leijpark in Tilburg of locatie Blixembosch in Eindhoven, 2 dagdelen per week.

Komt iemand niet voor behandeling in aanmerking dan verwijzen we zo goed mogelijk door.

De behandelfase duurt 8 weken. Daarin krijg je alle tips en adviezen hoe je je leven zo kan inrichten dat je minder last hebt van de pijnklachten. Je kan bij ons oefenen hoe je die adviezen kan toepassen. Ons motto is ‘meer doen met minder last’. Het doel van revalidatie is dat je weer meer kunt doen.

In de 6e week van de behandelfase zitten we met jou en je ouders aan tafel om het plan te maken hoe je al het geleerde kan blijven toepassen in de fase na de behandelingen. Er is een afbouwfase van 4 weken mogelijk, waarin de therapieën vaak minder vaak gepland worden. Daarna moet je het 6 weken ‘alleen’ doen, waarbij je juist optimaal oefent met alle doelen die je tijdens de behandelfase in het centrum al geoefend hebt. Na die 6 weken volgt er een terugkomdag: dan zie je alle therapeuten en kan je vertellen wat er wel en niet gewerkt heeft van de revalidatietherapieën in de fase dat je het alleen hebt gedaan. Daarop wordt dan een vervolgplan gemaakt.

Revalidatie vraagt veel tijd, maar levert veel op

Het doorlopen van het behandeltraject chronische pijn vraagt veel tijd. In de eerste plaats voor jou, maar ook voor jouw ouders en andere mensen in jouw omgeving. Waarom het veel tijd kost:

  • Je gaat het doen naast alle dingen die je al doet.  Dit zorgt er soms voor dat je ook keuzes moet maken om sommige activiteiten te minderen zoals sport, school..
  • Je moet nadenken over veranderingen. Dit kan soms niet leuk zijn.
  • Het gaat in kleine stapjes. Je ziet dus niet meteen of het beter gaat of niet.

Maar de behandeling levert je ook veel op, zoals:

  • Je gaat meer doen met minder last.
  • Je hebt een beter ritme voor je lijf.
  • Je slapen verbetert door het vaste patroon.
  • Je weet waar je op moet letten om niet teveel en niet te weinig te doen.
  • Je doet mee met school, vrienden, sporten en bewegen
  • Je kan aan je omgeving uitleggen wat er aan de hand is.
  • Je kan herkennen wanneer het beter en slechter gaat. Je kunt hier je ritme op aanpassen en hier weer tevreden mee zijn.
  • Je krijgt meer vertrouwen in je lichaam, waardoor je merkt dat je steeds meer kan doen zonder dat de pijn daar invloed op heeft.
  • Je ouders begrijpen beter hoe ze op je kunnen reageren en waar ze wel of niet kunnen coachen.

Wetenschappelijk onderzoek

Het kan zijn dat jij of jouw kind wordt gevraagd mee te werken aan (wetenschappelijk) onderzoek. Lees meer over deelname aan onderzoek.

Eigen regie, Samen beslissen

Invloed uitoefenen op behandelkeuzes en ruimte krijgen mee te denken in de behandelingen? Klinkt goed, maar is niet altijd makkelijk. Daarbij is coaching nodig. Libra heeft haar zorgverleners erin geschoold om revalidanten te coachen. We noemen dit ‘van zorgen naar coachen’. We hebben geleerd dat door meer te ‘coachen’ en minder te ‘zorgen’ er meer ruimte ontstaat voor uw wensen en hulpvragen.

Meer lezen

Folder Chronische pijnklachten - spieren en gewrichten

Meer folders vindt u in onze digitale folderrek:

Folders revalidatie