Direct naar inhoud

Begeleiding

Hoortoestel en andere hulpapparatuur

U krijgt na het gehooronderzoek uitleg over uw gehoor en u krijgt onafhankelijk advies om de hinder van de stoornis te verminderen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u het advies krijgt om een hoortoestel uit te proberen. In dat geval krijgt u vanuit het Audiologisch Centrum een hoortoestelrecept voor een door u uit te kiezen  audicien (de winkel) .  De audicien levert het hoortoestel en doet de eerste aanpassing. Zorg ervoor dat het hoortoestel goed zit en bijvoorbeeld niet pijn doet. U mag dat hoortoestel een tijdje vrijblijvend uitproberen.  Aan het einde van deze proefperiode komt u weer bij ons voor controle. Wij gaan samen met u na of het hoortoestel de gewenste winst oplevert en wij controleren de instellingen van het hoortoestel op een objectieve manier. Mogelijk wordt het toestel nog bijgesteld in overleg met u. Uiteindelijk zullen wij het hoortoestel al dan niet goedkeuren en kunt u overgaan tot definitieve aanschaf.

Er zijn ongeveer 2000 hoortoestellen op de markt die voor minimaal 75% worden vergoed door de zorgverzekering. De audicien (winkel) moet dan wel een contract hebben afgesloten met de zorgverzekeraar. Dus wanneer u een audicien uitkiest is het raadzaam om daar naar te vragen. 

Er bestaan ook hoortoestellen die niet door de zorgverzekeraar vergoed worden. Hoe wij omgaan met zogenoemde “buitencategorie-hoortoestellen” kunt u hier lezen.

Naast hoortoestellen bestaan er nog meer soorten hoorhulpmiddelen waarover wij u kunnen adviseren en die wij vervolgens kunnen voorschrijven. Op alle locaties bij Libra Audiologie is er inmiddels een HoorInfotheek, waar wij veel randapparatuur kunnen laten zien. Hiervoor kan er een aparte afspraak gemaakt worden. 

Soms kan het lastig zijn om te accepteren dat er sprake is van een gehoorverlies. Wij bieden begeleiding aan deze volwassenen. Daarnaast ben u ook welkom als het elders niet lukt om een betrouwbaar beeld te krijgen van het gehoor, of als het bij de audicien niet lukt om een geschikt hoortoestel te vinden.

Voor mensen met specifieke problemen op het werk werken wij nauw samen met Libra Arbeidsexpertise, waar o.a. jobcoaches werken.

Maatschappelijk werk

Een maatschappelijk werker kan samen met u werken aan een goede manier om met uw gehoorverlies om te gaan. Soms is het nodig de omgeving voor te lichten. Niet alleen over de slechthorendheid, maar bijvoorbeeld ook over de gevolgen daarvan thuis, op het werk of bij de uitoefening van hobby’s.

Communicatiecursus

Een hoortoestel blijft een hulpmiddel. Het is niet zo dat u weer gaat horen zoals vroeger. Daarom is het fijn om ook goed te kunnen spraakafzien en om te weten wat er nog meer helpt in bepaalde situaties. Het kan bijvoorbeeld uitmaken waar u gaat zitten in een bepaalde situatie. Als u slechthorend bent en onvoldoende geholpen bent met alleen een hoortoestel, dan kunt u deelnemen aan onze communicatiecursus, bij voorkeur met iemand met wie u zeer veel optrekt, zoals een partner. Tijdens deze cursus wordt het spraakafzien geoefend, maar ook hoe om te gaan met verschillende lastige situaties.