Direct naar inhoud

Behandelteam

Tijdens het behandeltraject wordt u geholpen door verschillende zorgprofessionals uit verschillende disciplines die nauw met elkaar samenwerken. De revalidatiearts of physician assistant coördineert het revalidatieproces en begeleid u samen met de teamleden en therapeuten met expertise op hun deelgebied. Denk bijvoorbeeld aan een fysiotherapeut, (wond)verpleegkundige, verpleegkundig specialist, bewegingsagoog, ergotherapeut, handtherapeut maatschappelijk werker en psycholoog. Het kan ook voorkomen dat u tijdens uw behandelingen in contact komt met collega's in opleiding en stagiaires.

Revalidatiearts

De revalidatiearts is de medisch specialist die de behandeling coördineert en inhoudelijk eindverantwoordelijk is. De arts is ook degene die vooraf bepaalt of iemand voor revalidatie in aanmerking komt. Voor vragen op medisch gebied kunt u bij hem of haar terecht. De revalidatiearts werkt nauw samen met de Physician Assistant en de verpleegkundig specialist. De revalidatiearts onderhoudt ook de contacten met huisarts en specialisten.

Naast de revalidatiearts kan het behandelteam, afhankelijk van uw behandelplan, ook bestaan uit de volgende zorgprofessionals:

De physician assistant (PA) en de verpleegkundig specialist (VS) werkt nauw samen met de revalidatiearts en neemt diverse taken van de arts over. Hij of zij kan volledig zelfstandig werken in de gebieden waarin hij of zij geautoriseerd is. Op andere gebieden werkt hij of zij onder supervisie. Zo kan de PA of VS heel goed het lichamelijk onderzoek doen, de klachten in kaart brengen, de diagnose stellen en veel voorkomende complicaties behandelen. Tevens onderhoudt de PA en VS contacten met andere specialisten en voert diverse gesprekken met familie van de patiënt.

De ergotherapeut helpt u om zo zelfstandig mogelijk te functioneren in uw leef-, woon- en werkomstandigheden. De ergotherapeut richt zich samen met u op het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten en het vinden van een goede balans en energieverdeling.

De fysiotherapeut richt zich op de fysieke capaciteiten van het lichaam en kijkt samen met u hoe u die kunt verbeteren en trainen. De fysiotherapeut is ook betrokken bij diagnosticeren van klachten (en eventueel preventie van overbelasting).

De handtherapeut richt zich op trainen van de pols en hand en hoe deze in het dagelijks leven functioneel weer in te zetten.

De bewegingsagoog begeleidt u tijdens het oefenen en kan u advies geven over aangepast bewegen en sporten.

De verpleegkundige komt u mee in contact als u opgenomen wordt voor klinische revalidatie. Hij of zij begeleidt u bij het opbouwen naar zelfstandigheid in het dagelijks functioneren. Denk bijvoorbeeld hierbij aan aankleden, wassen en mobiliseren, maar ook aan hulp met hulpmiddelen en betrekken van familie en mensen om u heen.

De maatschappelijk werker ondersteunt u op praktisch en sociaal gebied. Er wordt aandacht besteed aan acceptatie, verwerking, omgaan met de aandoening zowel bij u als bij uw omgeving.

De psycholoog richt zich vooral op de beleving van de klachten en beperkingen en op eventuele angst- of stemmingsklachten.

Opleiding en stage

Libra wil, naast het leveren van goede zorg, een uitdagende leer- en werkomgeving zijn voor professionals en studenten. Kennisontwikkeling en groei in eigen functioneren staan daarbij centraal. Jaarlijks lopen grote groepen studenten van diverse opleidingen stage bij Libra. Daarnaast leidt Libra, in samenwerking met andere zorginstellingen, een aantal artsen en psychologen op.


Tijdens uw behandeling kan het voorkomen dat u te maken krijgt met deze collega’s in opleiding en stagiairs.