Innovatie
Innovatie is een term die gaat over nieuwe ideeën, over vernieuwing. Libra wil medewerkers die innoveren en bezig zijn met het ontwikkelen en doorvoeren van vernieuwingen en verbeteringen stimuleren. Die innovaties kunnen klein van aard zijn, maar ook radicaal en baanbrekend. In 2020 zagen we e-health een vlucht nemen die in 2021 doorgezet zal worden.
Een aantal medewerkers vertaalden high intensity trainingsprincipes uit de sport naar revalidatie. Op basis van de resultaten hiervan lijkt het programma uitvoerbaar voor revalidanten met MS. De resultaten geven aanleiding voor vervolgonderzoek.
Daarnaast werd onderzoek gedaan naar een eenhandige rollator voor mensen met een hemiparese.
In samenwerking met een aantal andere organisaties werd gestart met een project om te onderzoeken wat 3D printen kan betekenen voor het ontwikkelingen van eigen hulpmiddelen.
Om medewerkers te stimuleren om met innovatieve ideeën aan de slag te gaan, reikt Libra jaarlijks de innovatieprijs uit.
Ook Libra heeft in verband met de coronacrisis moeten besluiten de poliklinische afspraken op de locaties tot een minimum te beperken. Daar waar mogelijk boden we digitale ondersteuning door middel van een screen-to-screen afspraak aan.
Het was voor iedereen even wennen. Geen fysiek contact en geen bezoek aan een van onze locaties. Dus zocht Libra naar mogelijkheden om de zorg zo goed als mogelijk en op een veilige manier aan te bieden. Libra ging over op het gebruik van ‘Skype voor Bedrijven’ en afspraken op locatie werden e-consulten thuis.
In het begin voelde het onwennig en ongemakkelijk aan, maar omdat mensen in hun persoonlijke omgeving waren, wende het snel. De nieuwe werkwijze is inmiddels niet meer weg te denken uit het zorgproces.
Ook dit jaar is er een prijsvraag uitgeschreven om één van de ideeën in de organisatie een financiële boost van 4000 euro te geven om te realiseren.
In het strategisch beleid 2020-2022 stelt Libra R&A zichzelf ambitieuze doelen waarbij we als organisatie kwalitatief hoogwaardige zorg en behandeling aanbieden. Libra monitort de kwaliteit van zorg en dienstverlening door voortdurend te evalueren en waar mogelijk verder te ontwikkelen.
In de afgelopen jaren hebben we mogen ervaren dat er veel ideeën leven in de organisatie. De innovatieprijs wordt uitgeschreven om één van deze ideeën een dusdanige financiële boost te geven dat het idee ontwikkeld kan worden tot iets concreets.
Het thema voor de innovatieprijs was: 'De inzet van eHealth voor eigen regie van de revalidant.'
Eenhandig, is dat handig? Een CVA* kan grote invloed hebben op iemands looppatroon waardoor een passend loophulpmiddel van belang is. Dit loophulpmiddel moet aansluiten op de wensen en behoeften van de doelgroep en veilig zijn, waardoor men het zelfstandig kan gebruiken.
Klik op de afbeelding om verder te lezen:
* Cerebro vasculair accident (CVA) is ook bekend onder de naam 'beroerte'.
Libra biedt een wholebody trainingsprogramma aan, gericht op het verbeteren van fitheid. Het programma is ontwikkeld door de Libra professionals Tom Derikx, Arne Goedhart en Wouter Hoens. In 2018 en 2019 vond een pilot onderzoek plaats met als doel het evalueren van de haalbaarheid van het programma bij revalidanten met Multiple Sclerose (MS).
Klik op de afbeelding om verder te lezen:
Hoe maken we als ergotherapeuten do-it-yourself technologie, zoals 3D printen tot een integraal onderdeel van onze praktijk om om met onze cliënten tot maatwerk hulpmiddelen te komen? Deze vraag gaat Libra in de komende twee jaar beantwoorden in een RAAK-publiek project samen met Adelante, Sevagram, Tilburg University en Zuyd Hogeschool.
Klik op de afbeelding om verder lezen: