Direct naar inhoud

Ons netwerk

De afgelopen jaren stonden netwerkgeneeskunde en netwerkontwikkeling hoog op de agenda. Libra wil de komende decennia voorop kunnen (blijven) lopen in het verplaatsen en betaalbaarder maken van de zorg in Nederland. Uitgangspunt voor het verplaatsen van zorg is dienstverlening in een stepped care model buiten de eigen locaties, maar wel met een uitdrukkelijke rol voor Libra in de keten.

Een aantal revalidatieartsen van Libra werkt op de locaties in Tilburg, Weert en Eindhoven. De overige revalidatieartsen zijn met name werkzaam in de ziekenhuizen in de omgeving. Zij vervullen een steeds zichtbaarder rol in de ziekenhuizen, waar zij optreden als een betrouwbare netwerkpartner voor de verwijzend specialisten. De revalidatiearts indiceert op de poli in het ziekenhuis of aan bed tijdens opname in het ziekenhuis welk na-traject voor die persoon passend is. Dit kan zijn bij therapeuten in de omgeving, opname in een revalidatiecentrum of verpleeghuis, een poliklinische behandeling of geen behandeling. Alle Libra-revalidatieartsen die werkzaam zijn in ziekenhuizen, werken volgens de visie en aan de speerpunten van het betreffende ziekenhuis en borgen de positionering van revalidatie als medisch specialisme in het ziekenhuis. Libra werkt op deze manier samen met het ETZ in Tilburg, het St. Anna in Geldrop, het St. Jans Gasthuis in Weert, het Elkerliek ziekenhuis in Helmond en het Catharina ziekenhuis in Eindhoven.

2020 kreeg voor alle Libra artsen in de ziekenhuizen een andere invulling dan normaal. Tijdens de pandemie was het voor ziekenhuizen alle zeilen bij zetten. Voor de Libra revalidatieartsen bestond het dagelijks handelen vooral uit ondersteuning van het ziekenhuis en het verlenen van alle mogelijke medische hand- en spandiensten i.v.m. COVID-19.

Ook op het gebied van duurzaamheid en arbeidsrevalidatie maakt Libra deel uit van diverse netwerken. Lees hieronder meer.

Revalidatie Nederland is een doelgerichte en proactieve branchevereniging. De vereniging behartigt de belangen van haar leden, die medisch specialistische revalidatiezorg bieden.

Wat doet de branchevereniging?

Revalidatie Nederland vertegenwoordigt de revalidatiesector en fungeert als platform voor haar leden. Ook stimuleert Revalidatie Nederland de gemeenschappelijke beleidsontwikkeling op het gebied van de medisch specialistische revalidatiezorg bij onderwerpen zoals transparantie van kwaliteit, informatievoorziening of de doorontwikkeling van DBC’s. Zo kunnen de leden zich richten op het verlenen van revalidatiezorg en het voortdurend verbeteren daarvan.

Door een sterke gezamenlijke externe profilering draagt Revalidatie Nederland bij aan een heldere positionering van haar leden in het gezondheidsnetwerk.

De leden

Alle 18 revalidatiecentra in Nederland zijn lid van de branchevereniging. Daarnaast zijn er 3 zelfstandige behandelcentra en diverse revalidatiecentra van ziekenhuizen lid. Medisch specialistische revalidatie in ziekenhuizen kan onder de verantwoordelijkheid van een revalidatiecentrum vallen. Van de ziekenhuizen waarbij dat niet het geval is, zijn er inmiddels 15 lid van Revalidatie Nederland.

Daarmee vormen de leden van Revalidatie Nederland een landelijk dekkend netwerk, waar jaarlijks zorg geboden wordt aan ca. 121.000 patiënten.

Lees hier de jaaruitgave van Revalidatie Magazine.

 

In 2015 is gestart met de Greendeal zorg. De afgelopen jaren heeft Libra, als een van de vijf deelnemende zorginstellingen in het netwerk van de Greendeal, hard gewerkt aan de verduurzaming van de bedrijfsvoering. Dat heeft Libra inmiddels het zilveren certificaat opgeleverd. Het werken in het Greendeal netwerk heeft veel energie opgeleverd en er is veel onderlinge kennis uitgewisseld.

Initiatiefnemer Gemeente Eindhoven wil in 2021 gaan starten met Greendeal zorg 2.0. Niet alleen met zorginstellingen uit Eindhoven maar uit de hele regio.

Vroege Interventie Revalidatiezorg ondersteunt mensen met een dreigende en/of beperking met verschillende vormen van arbeidsrevalidatie. Libra Arbeidsexpertise is partner van dit netwerk. Vroege Interventie is onderscheidend door een unieke werkwijze en bestaat reeds 20 jaar. Bij gezond zijn is arbeid van essentieel belang. Dat kan betaalde of onbetaalde arbeid zijn. Altijd afgestemd op de wensen en doelen van de klant.

Het landelijke netwerk Vroege Interventie heeft als doel om op een snelle, efficiënte manier te beoordelen welke vorm van revalidatie de cliënt dient te volgen. Het netwerk is gespecialiseerd in complexe houdings- en bewegingsapparaat klachten, chronische pijn en/of psychosomatische stoornissen. Dankzij een gedragsmatige aanpak worden langdurige klachten samen met de klant duurzaam verholpen.

De dienstverlening is op maat en de klant krijgt deskundig advies. De werkwijze van het netwerk onderscheidt zich doordat professionals intensief met elkaar samenwerken en de problematiek multidisciplinair benaderen. Met 18 locaties verspreid over het land heeft het netwerk landelijke dekking.

Libra biedt vroege interventie vanuit de locaties Leijpark en Blixembosch.

In Weert is door middel van een value based health care proces een samenwerking aangegaan tussen de organisaties Libra – ziekenhuis SJG – verpleeghuis Land van Horne, waarbij doel is voor patiënten met een beenamputatie de juiste zorg op de juiste plek dichtbij huis te kunnen leveren. Zorgprocessen zijn geoptimaliseerd en efficiënter georganiseerd, er is een snellere doorplaatsing vanuit het ziekenhuis naar klinische revalidatie en de samenwerking van MSR en GRZ is geïntensiveerd met een gezamenlijk amputatie behandelteam (o.a. een gezamenlijke amputatie oefengroep en multidisciplinair overleg). Patiënten kunnen eerder vanuit de GRZ met ontslag naar huis waarbij ze in hetzelfde team binnen de MSR poliklinisch kunnen worden doorbehandeld. Hiermee wordt continuïteit van zorg geborgd.

Lees hier het artikel 'Ketenzorg, niet alleen dromen, maar doen!"

Lees hier het artikel 'Netwerkzorg amputatie regio Weert' van Willemijn van Rooij (revalidatiearts).


Ketenzorg in de praktijk


Willemijn van Rooij, revalidatiearts

Helaas komt, als gevolg van het opgelopen hersenletsel, niet iedereen na in coma te zijn geraakt vanzelf bij bewustzijn. Ziekenhuizen bieden geen behandeling gericht op herstel van het bewustzijn. Juist deze kwetsbare doelgroep heeft recht op passende en adequate zorg, maar dreigt nog wel een tussen wal en schip te vallen.

In de afgelopen jaren is gebouwd aan de ontwikkeling van een expertisenetwerk onder de naam EENnacoma (Expertisenetwerk Ernstig Niet-aangeboren hersenletsel na coma), waar Libra Revalidatie deel van uitmaakt. Het hoofddoel van EENnacoma is het verbeteren van de zorg voor mensen met ernstig niet-aangeboren hersenletsel.

Libra Revalidatie (locatie Leijpark) biedt al ruim 15 jaar het behandelprogramma Vroege Intensieve Neurorevalidatie (VIN) aan aan kinderen en jongeren tot 25 jaar. Na een jarenlange lobby is de VIN sinds 2019 erkend als verzekerde zorg voor IEDEREEN, ongeacht de leeftijd. Mocht na afloop van dat programma het bewustzijn nog steeds niet zijn teruggekomen, dan is doorverwijzing mogelijk naar één van de verpleeghuizen die Langdurige Intensieve Neurorevalidatie (LIN) aanbieden.

Lees hier het verhaal van Elies moeder.

Libra revalidatiearts Nicole Maas was een van de initiatiefnemers van een gezamenlijk revalidatieprogramma van het Elkerliek ziekenhuis, de Zorgboog, Zorgboog in balans en Libra Revalidatie voor mensen die een beroerte (CVA) hebben gehad. Vaak kampen deze mensen met onzichtbare gevolgen die veel impact hebben. Door de koppeling van expertise van de vier instellingen en in nauwe samenwerking het netwerk van huisartsen worden patiënten sneller herkend en krijgen dus ook sneller de best passende zorg zo dicht mogelijk bij huis.

Lees hier ons nieuwsbericht 'Nieuw revalidatieprogramma na beroerte dankzij bijzondere samenwerking regio' of hier het bericht van het Elkerliek Ziekenhuis.

Nicole Maas-Donkers, revalidatiearts

 

"Door samen te werken met een mooi ontwikkelend netwerk in de regio en werken in een bevlogen behandelteam draag ik graag bij aan een zo optimaal mogelijk functioneren van de revalidant."