Direct naar inhoud

Behandelteam

Het behandelteam bestaat uit de volgende professionals:

Klinisch fysicus-audioloog

De klinisch fysicus - audioloog is hoofdbehandelaar van iedere cliënt die het audiologisch centrum bezoekt. Hij/zij is eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid. Tevens is de klinisch fysicus - audioloog gespecialiseerd in diagnostiek en revalidatie van het gehoor. Jonge kinderen met gehoorproblemen of nieuw verwezen kinderen met gehoorproblemen hebben als behandelaar altijd de klinisch fysicus – audioloog. Hij/zij neemt met ouders de anamnese af, bespreekt het gehooronderzoek en hulpvraag van ouders en verwijzer. Samen met ouders en de rest van het team wordt een behandelplan opgesteld en opgevolgd.

De audioloog is gespecialiseerd in diagnostiek en revalidatie van het gehoor. Bij de oudere kinderen is de (klinisch fysicus-) audioloog de behandelaar voor de audiologische zorg. Hij/zij voert gehooronderzoeken uit, bespreekt uw gehoorklachten, geeft adviezen en controleert en evalueert hoortoestellen en/of andere hoorhulpmiddelen onder supervisie van de klinisch fysicus-audioloog.  

De audiologie-assistent voert het gehooronderzoek uit en neemt de anamnese af onder supervisie van de klinisch fysicus-audioloog.

Een logopedist is geschoold in onderzoek en behandeling van communicatieproblemen. Dat is een vrij breed begrip. Daarom is de logopedie onderverdeeld in een aantal aandachtsgebieden. Dat zijn spraak, taal, gehoor, stem, adem, eten en drinken.

Binnen het team verricht de logopedist het gehooronderzoek en neemt de anamnese af. De logopedist voert tevens uitgebreid spraak- en taalonderzoek uit.

Binnen het team verricht de psycholoog/orthopedagoog ontwikkelingsonderzoek waarin ook oog is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind en heeft zij een adviserende en begeleidende rol.

Een maatschappelijk werker fungeert als verbindingsschakel tussen het team, ouders en school.
De maatschappelijk werker kan ouders ondersteunen bij het accepteren, verwerken en het omgaan met de slechthorendheid van hun kind. Daarnaast kan de maatschappelijk werker de kinderopvang/school informeren over de auditieve beperking en de gevolgen daarvan voor de groep/school.

Wekelijks hebben de teamleden een gezamenlijk overleg waarin de hulpvraag, de verschillende onderzoeksresultaten en het behandelplan worden besproken.

Daarnaast kunt u als ouder/verzorger te maken krijgen met:

  • Afdeling planning
  • Het secretariaat

Opleiding en stage

Libra wil, naast het leveren van goede zorg, een uitdagende leer- en werkomgeving zijn voor professionals en studenten. Kennisontwikkeling en groei in eigen functioneren staan daarbij centraal. Jaarlijks lopen grote groepen studenten van diverse opleidingen stage bij Libra. Daarnaast leidt Libra, in samenwerking met andere zorginstellingen, een aantal artsen en psychologen op.

Tijdens uw behandeling kan het voorkomen dat u te maken krijgt met deze collega’s in opleiding en stagiairs.