Direct naar inhoud

Onze medewerker

Zijn vader stelde voor om naar een open dag van de hbo-v (hogere beroepsopleiding verpleegkundige) te gaan. Zelf twijfelde de 51-jarige Peter tussen onderwijs en kunst. Heeft hij de juiste keuze gemaakt?

Lees het verhaal van Peter:

Peter (51) gaat met hart en ziel te werk

‘Libra wil medewerkers ondersteunen om nu en in de toekomst inzetbaar te zijn en te blijven met beleid en gereedschap. Welke thema's vind jij belangrijk?’ Met deze oproep vroeg Libra medewerkers mee te werken aan een poll over duurzame inzetbaarheid.

Libra wil medewerkers ondersteunen om nu en in de toekomst inzetbaar te zijn en te blijven met beleid en gereedschap. Duurzame inzetbaarheid is een breed onderwerp. Het gaat om:

  • vitaliteit: energiek, veerkrachtig en fit door kunnen werken met groot doorzettingsvermogen.
  • werkvermogen: de mate waarin men fysiek, psychisch en sociaal in staat is om te werken.
  • employability: het vermogen om nu en in de toekomst verschillende werkzaamheden en functies/rollen goed te blijven vervullen (binnen of buiten de eigen organisatie/sector), zodat men de aansluiting met de arbeidsmarkt niet verliest.

We hebben in onze organisatie al verschillende middelen en manieren ontwikkeld die het mogelijk maken om vorm te geven aan duurzame inzetbaarheid, zoals de talentenscan, het volgen van opleidingen, een digitaal leerplein, de loopbaanportal en een training mindfulness.

'Wat doen bedrijfskundestudenten in een revalidatiecentrum' denkt u misschien. Maar daar is goed over nagedacht door het management van Libra en Fontys Hogescholen en door Dankeld Vanmeenen, docent/onderzoeker en Cis Lijten, docent/Lecturer Practitioner.

Redenen en doel kunnen kort worden samengevat:

  • complexe zorgproblematiek vraagt om een multidisciplinaire blik;
  • de zorgsector biedt veel werkgelegenheid en heeft behoefte aan mensen met een bedrijfskundige achtergrond;
  • bedrijfskundigen (studenten en docenten) hebben behoefte aan professionele werkplaatsen als leeromgeving;
  • samenwerken, in het bijzonder met andere disciplines, geeft studenten en docenten een rijker wereld-, mens- en beroepsbeeld.

Pilot

De studenten Bedrijfskunde krijgen in het tweede jaar op Fontys Hogeschool Eindhoven een half jaar bedrijfskunde in de gezondheidszorg. Vijftien van hen gingen dit jaar als pilot op locatie Blixembosch samenwerken met zorgstudenten om een bedrijfskundig onderdeel uit te werken in een zorgproject.

Kennismaking met de zorg opent hiermee wellicht de deur om eerder aan de zorg te denken na het afstuderen. Daarnaast is het bedrijfsmatig denken in de zorg nog met regelmaat een ondergeschoven kindje. Door studenten in de zorg hiermee te laten kennismaken, verruimt dat ook hun bedrijfskundige blik op bedrijfsmatigheid van processen.

Blik verbreden

Studenten Anouk Beusink en Mylan Wijnen waren gekoppeld aan het project Activ-8, een meetapparaatje waarmee beweging kan worden gemeten en uitgelezen via een app. Anouk: “We hebben het bedrijfskundig aspect van dit meetapparaatje uitgewerkt. Vragen waren bijvoorbeeld: Waarom slaat hij niet goed aan? Ligt het aan de app? Is er wel vraag naar? Moet er meer vraag naar gemaakt worden?”

Mylan vult aan: “Wat zijn de kosten? Wie betaalt het? Hoe ga je er mee om? Is de therapie efficiënter in te richten?“

“Het is een leuke kennismaking met de zorg. Het verbreedde onze blik, liet ons over grenzen heen kijken en andere contexten zien”, sluiten ze eensgezind af.

Met het vertrek van Vincent Buitendijk in maart 2020 op het vizier, is in 2019 een wervingsprocedure gestart voor een nieuwe bestuurder. Voorafgaand aan de start van dit proces heeft de Raad van Toezicht van Libra zich gebogen over de gewenste topstructuur vanaf 2020. Er is uitgebreid onderzoek naar de toekomstige topstructuur waarbij interne en externe partijen zijn gehoord.

De werving en selectie van de nieuwe bestuurder is op basis van het onderzoek door een extern bureau uitgevoerd, waarbij een delegatie van de adviesorganen, het MT en de stafmedewerkers is betrokken. ad, de Cliëntenraad, het bestuur Medische Staf en het Managementteam.

Benoeming Marie-Louise Vossen

Op 19 november 2019 heeft de Raad van Toezicht aan alle medewerkers bekend gemaakt dat Marie-Louise Vossen met ingang van 15 februari 2020 was benoemd tot nieuwe Raad van Bestuur. Zij volgt Vincent Buitendijk op, die op 12 maart 2020 met pensioen is gegaan.

Marie-Louise heeft haar sporen verdiend in de geestelijke gezondheidszorg, zowel op de werkvloer als ook in diverse managementrollen. De laatste negen jaar was ze lid van de Raad van Bestuur van GGzE. Rode draad in haar carrière is dat zij veelvuldig en met grote betrokkenheid bij cliënten organisatieontwikkeling en innovaties heeft aangejaagd en gerealiseerd.

Inmiddels is Marie-Louise een aantal maanden als bestuurder van Libra R&A aan de slag.