Direct naar inhoud

Behandelteam

Bij chronische pijn spelen vaak veel verschillende factoren een rol. Dit maakt veel chronische pijnklachten complex. Bij Libra Revalidatie krijgt u daarom te maken met een team dat bestaat uit verschillende soorten professionals, met ieder hun eigen deskundigheid. We noemen dit ook wel een multidisciplinair team. De revalidatiearts of physician assistant (PA) is de coördinator van het behandelteam en is tevens eindverantwoordelijk voor uw behandeling. Verder bestaat het multidisciplinaire team uit een psycholoog, ergotherapeut, fysiotherapeut, bewegingsagoog en een maatschappelijk werker. De precieze samenstelling van uw behandelteam wordt afgestemd op uw klachten en uw hulpvraag.

Revalidatiearts

De revalidatiearts is de medisch specialist die de behandeling coördineert en inhoudelijk eindverantwoordelijk is. De arts voert het 1e consult uit en is degene die met u bekijkt of revalidatie mogelijkheden biedt. Tijdens een revalidatiebehandeling is de arts degene die contacten onderhoudt met de huisarts en medisch specialisten buiten Libra, die bij uw traject betrokken zijn. Voor vragen op medisch gebied kunt u dus bij de revalidatiearts terecht. De revalidatiearts heeft ook aandacht voor gebruik van uw pijnmedicatie.

Physician Assistant

De physician assistant (PA) is een paramedicus met een aanvullende masteropleiding. De PA werkt nauw samen met de revalidatiearts en neemt diverse taken van de arts over. Hij of zij kan volledig zelfstandig werken in de gebieden waarin hij geautoriseerd is. Op andere gebieden werkt hij onder supervisie. Zo kan de PA heel goed het lichamelijk onderzoek doen, de klachten in kaart brengen, de diagnose stellen en veel voorkomende complicaties behandelen. Tevens onderhoudt de PA contacten met andere specialisten en voert diverse gesprekken met familie van de patiënt.

Hier vindt u meer algemene informatie over wat de PA voor u kan betekenen.

Ton Koelewijn
Johan van Kessel

Naast de revalidatiearts en de PA kan het behandelteam, afhankelijk van uw behandelplan, ook bestaan uit de volgende zorgprofessionals:

In samenwerking met een psycholoog krijgt u meer inzicht in factoren op psychisch gebied die op uw pijn en functioneren van invloed zijn. Hierbij kunt u denken aan factoren als persoonlijkheid, meegemaakte emotioneel aangrijpende levensgebeurtenissen, gedragsregels en hoe u omgaat met emoties en tegenslagen. Ook brengt een psycholoog samen met u uw gedachten over de pijn en de gevolgen daarvan voor uw dagelijks functioneren in kaart. Wanneer deze factoren helder zijn wordt gezamenlijk gekeken naar mogelijke aangrijpingspunten voor behandeling op deze gebieden.

Bij ergotherapie staat het dagelijks functioneren centraal. Hiermee wordt bedoeld het uitvoeren van activiteiten op het gebied van persoonlijke verzorging, huishouden, werk, hobby’s, sociaal maatschappelijk functioneren, et cetera. De ergotherapeut brengt samen met u in kaart wat de invloed is van de pijnklachten op uw dagelijks functioneren en wat uw hulpvragen zijn ten aanzien van verbetering van functioneren. Door pijn kan het zijn dat u activiteiten minder vaak uitvoert of helemaal niet meer. Ook kan het zijn dat u aanpassingen bent gaan doen om het zo goed mogelijk vol te houden, zoals activiteiten meer verdelen over de dag of vaker rustpauzes nemen tussendoor. De ergotherapeut gaat samen met u en het behandelteam aan de slag om het dagelijks functioneren, ondanks de bestaande pijnklachten, op te bouwen en uw kwaliteit van leven te optimaliseren.

De fysiotherapeut gaat samen met u op zoek naar het uitbreiden dan wel oppakken van activiteiten die u voor u belangrijk zijn. De nadruk daarbij ligt op het vergroten van de mogelijkheden van het houdings- en bewegingsapparaat. Tijdens therapie gaat u onder begeleiding van de fysiotherapeut voornamelijk aan de slag met beweegactiviteiten. Dit kan in de vorm van oefeningen zijn maar veelal zal het gaan om het uitvoeren van zogenoemde functionele activiteiten als lopen, bukken, tillen, dragen, sport- en spelactiviteiten en dergelijke. Niet om u te laten zien wat correct bewegen is maar om te ontdekken dat u ondanks de pijnklachten de voor u waardevolle (beweeg)activiteiten weer kunt uitvoeren. Daarnaast zal de fysiotherapeut met u bespreken wat u thuis kunt doen als aanvulling op de revalidatie. Ook kan samen met u bekeken worden welke beweegmogelijkheden na de revalidatie bij u passen.

De bewegingsagoog zet sport- en beweegactiviteiten in om te werken aan de multidisciplinaire doelstellingen. De behandelingen vinden plaats in de sportzaal, de fitnessruimte of op indicatie in het zwembad (beschikbaar op locatie Blixembosch en Leijpark). Het opbouwen van kracht en conditie, maar ook plezier in bewegen (terug)krijgen zijn mogelijke doelen waar de bewegingsagoog mee aan de slag gaat. Daarnaast kan de bewegingsagoog ondersteunen in het vinden van een geschikte plaats om na de revalidatie door te gaan met bewegen.

Revalideren betekent leren omgaan met veranderingen. Dit kan invloed hebben op uw positie en taken binnen uw relatie en het gezinsleven, in uw familie, in uw sociale contacten en uw werk. Met maatschappelijk werk kunt u dit bespreken en zoeken naar een oplossing die binnen uw leven en leefstijl past. Daarnaast kan het zo zijn dat u in het dagelijks leven andere praktische of emotionele problemen spelen die van invloed (kunnen) zijn op uw revalidatie. Uw maatschappelijk werker kan met u kijken of u hierbij ondersteuning kunt krijgen (binnen of buiten de revalidatie).

Opleiding en stage

Libra wil, naast het leveren van goede zorg, een uitdagende leer- en werkomgeving zijn voor professionals en studenten. Kennisontwikkeling en groei in eigen functioneren staan daarbij centraal. Jaarlijks lopen grote groepen studenten van diverse opleidingen stage bij Libra. Daarnaast leidt Libra, in samenwerking met andere zorginstellingen, een aantal artsen en psychologen op.

Tijdens uw behandeling kan het voorkomen dat u te maken krijgt met deze collega’s in opleiding en stagiairs.