Direct naar inhoud

Innovatie

Het is het mooiste als innovatie en onderzoek elkaar vinden en aanvullen. Dat leidt tot evidence based werken en optimale kwaliteit van zorg!

Voor dagelijks gebruik
Ook op het gebied van innovatie hebben de medewerkers van Libra R&A niet stil gezeten. In 2018 zijn de prototypes van 2 producten opgeleverd: de ‘FitBox2Go’ en  de ‘eenhandige rollator’. Beide zullen verder worden uitgewerkt tot een product dat in de dagelijkse praktijk gebruikt kan worden.

Benieuwd hoe de FitBox2Go werkt? Bekijk de video:

Van feedback tot mee kunnen doen
De innovaties richten zich ook op sporten en bewegen met een beperking. In samenwerking met andere organisaties, bedrijven en studenten van hogescholen en universiteiten wordt er gewerkt aan slimme en vernieuwende oplossingen voor praktische problemen waar mensen met een beperking tegenaan lopen.

Een voorbeeld waar aan gewerkt wordt, is een meetinstrument voor hardlopers met een prothese, waarbij er middels sensoren informatie wordt verzameld die direct aan de hardloper als feedback kan worden gegeven.

Een ander voorbeeld is de Voetbalschieter waarmee  rolstoelgebruikers toch tegen een bal kunnen ‘trappen’. Libra R&A heeft hiervoor een haalbaarheidsstudie uitgevoerd.

Libra R&A heeft zich in 2018 op het gebied van onderzoek en innovatie verder ontwikkeld.

Waar Libra R&A in het verleden vooral deelnam aan de ontwikkeling en uitvoering van onderzoeks- en innovatieprojecten van andere instellingen/organisaties, is in 2018 zichtbaar geworden dat de medewerkers veel eigen ideeën hebben om uit te werken.
Het is het mooiste als innovatie en onderzoek elkaar vinden en aanvullen. Dat leidt tot evidence based werken en optimale kwaliteit van zorg!

Mentale inspanning en stress
In 2018 zijn de resultaten van het onderzoek naar mentale inspanning en stress bij CVA bekend geworden. Vanuit de samenwerking binnen COLER (samenwerking van Libra R&A op het gebied van wetenschappelijk onderzoek met het Erasmus MC en Rijndam Revalidatie) is dit onderzoek opgezet om de vraag te beantwoorden of fysiologische signalen, zoals hartritme en zweten, gebruikt kunnen worden om mentale inspanning en stress te meten. Het onderzoek laat zien dat er zeer nauwkeurig onderscheid gemaakt kan worden tussen niet belastende en belastende activiteiten. Een onderscheid maken tussen de mate van mentale belasting lukt nog niet. Dit onderzoek is een eerste stap naar het objectief meten van mentale inspanning. Hiermee kan in de toekomst de vermoeidheid, waar veel CVA patiënten mee kampen, in kaart worden gebracht en kunnen we nieuwe behandelmogelijkheden ontwikkelen.

Zie bijlage: 'Eerste stap gezet in meten van mentale spanning en stress bij CVA'

Fit2Ears
Klinisch Fysici Audiologen Monique Boymans en Maarten van Beurden publiceerden in 2018 samen met mede-onderzoekers uit het AMC en Hörzcentrum Oldenburg in Duitsland de resultaten van hun onderzoek naar de luidheidperceptie bij personen met een tweezijdige hoortoestelaanpassing. Met de nieuwe test die is ontwikkeld, hopen de onderzoekers in de toekomst hoortoestellen, nog meer gericht op de individuele patiënt, in te kunnen stellen.
Een mooi voorbeeld van zorg op maat!

Zie bijlage: 'Fit2Ears - Ontwikkeling van nieuwe aanpasregel om hoortoestellen in te stellen’

Nieuwe trainingsmethode
In 2018 is het pilotonderzoek naar de fysieke trainingsmethode bij Multiple Sclerose (MS) en dwarslaesie gestart met het verzamelen van gegevens. Deze innovatieve trainingsmethode is ontwikkeld door twee fysiotherapeuten van Libra R&A en onderzoeker Tom Derikx (bewegingsagoog en bewegingswetenschapper). Zij hebben tijdens meerdere meetmomenten bij  21 proefpersonen gegevens verzameld om te kijken hoe effectief de trainingsmethode is. De gegevens zullen in 2019 worden geanalyseerd. Een voorbeeld van innovatie & onderzoek die elkaar vinden en versterken!