Direct naar inhoud

Onze partner

Libra R&A werkt met hart en ziel aan zorg, maar dat doen we niet alleen. Op allerlei gebied werken we al jarenlang samen met een aantal organisaties. Op andere terreinen zoeken we nieuwe samenwerking om zo gezamenlijk de zorg te verbeteren. Want twee (of meer) weten meer dan een. Graag laten we een aantal partners aan het woord over wat de samenwerking oplevert.

Op vrijdag 2 november jl. is de Hersenletsel Alliantie opgericht. In dit samenwerkingsverband bundelen partijen uit het hersenletselveld, zoals patiënten, artsen en neuropsychologen, paramedici en verpleegkundigen en netwerkorganisaties en instellingen hun krachten, met als doel de kwaliteit van de zorg en welzijn voor mensen met hersenletsel te verbeteren.

Eén op de vier mensen in Nederland heeft een hersenaandoening. En bijna 650.000 mensen leven met de blijvende gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) na bijvoorbeeld een beroerte (CVA/TIA) of traumatisch hersenletsel na een val of klap op het hoofd. De totale zorgkosten voor NAH zijn 2,7 miljard Euro. Dat is ruim 3% van de totale zorgkosten. NAH verandert het leven van deze mensen radicaal. Of zij nu licht hersenletsel (bijvoorbeeld na een hersenschudding) of zeer zwaar hersenletsel (na bijvoorbeeld coma en langdurige bewustzijnsstoornis) hebben opgelopen, de gevolgen zijn veelal levenslang en verstoren het ‘gewone’ leven in meer of mindere mate. Een grote klacht van veel van deze mensen is dat de zorg na het oplopen van hersenletsel te versnipperd en onduidelijk is.

Vincent Buitendijk, bestuurder van Libra Revalidatie & Audiologie en al jaren intensief betrokken bij de problematiek van niet-aangeboren hersenletsel, is de voorzitter van deze kersverse Hersenletsel Alliantie.

Lees het nieuwsbericht

https://www.libranet.nl/service-menu/nieuws/de-hersenletsel-alliantie/

Locatie Leijpark en Onderwijscentrum Leijpark (voorheen Mytylschool Tilburg) zijn deel van één gebouwencomplex. Maar er is meer dan een gedeelde voordeur. Harry Hoekjen, directeur-bestuurder van het Onderwijscentrum, is lovend over de samenwerking: “Veel kinderen van het Onderwijscentrum volgen therapie bij Libra R&A. Dat we onder 1 dak zitten is niet alleen efficiënt, we geven over en weer advies en houden elkaar op de hoogte op het gebied van behandeling, scholing, zorg en begeleiding, zodat er een ononderbroken ontwikkellijn is voor kinderen.

We werken samen in de medische en paramedische ondersteuning, delen expertise en hebben gezamenlijke scholingsbijeenkomsten voor medewerkers. Al onze medewerkers hebben de Libra R&A training ‘Van zorgen naar coachen’ gedaan. Daarna is een gezamenlijke aanpak richting de kinderen gekozen.”

Onlangs zijn het Onderwijscentrum en Libra R&A op een aantal thema’s met Siza gaan samenwerken. Dit heeft o.a. geresulteerd in een gezamenlijk kinder- en jongerencentrum dat  sneller dan voorheen kinderen met NAH passend onderwijs en behandeling kan bieden. De samenwerking is uniek. Inmiddels maken jongeren uit geheel Noord-Brabant er gebruik van.

Lees hier het volledige artikel.

Mytylschool Eindhoven en locatie Blixembosch zijn buren en verbonden door een lange gang waar regelmatig kinderen in rolstoelen doorheen scheuren. Van wiskundeles naar een behandeling bij Libra R&A en dan snel weer terug naar school. Geen wonder dat de snelheidslimiet af en toe wordt overschreden. Sebastiaan Marechal, directeur van de Mytylschool Eindhoven, is enthousiast over het samen met Libra R&A ontwikkelde concept één kind, één plan. “Voor ieder kind maken wij samen met de ouders, de arts en therapeuten van Libra R&A een plan. Het doel is om onderwijs en therapie zo te combineren dat de belasting voor het kind niet te groot wordt. We zijn zover met de ontwikkeling van dat concept dat het zelfs over de kleinste details gaat. En deze werkwijze heeft nog een bijkomend voordeel: het scheelt ouders veel tijd en gedoe met rijplanningen.”

Lees hier het volledige artikel.

Adelante en Libra Audiologie werken al jaren samen op het gebied van gehoorproblemen. Esther Cromheecke, manager Bedrijfsvoering en Communicatie van Adelante, zet het kernachtig neer: “Beide organisaties hebben goede zorg voor de cliënt hoog in het vaandel staan. Onze samenwerking is allereerst praktisch van aard. We kijken of een cliënt op de goede plek zit en anders verwijzen we naar elkaar door. Verder stemmen we ook steeds meer af op inhoud. Een goed voorbeeld daarvan is wat we b.v. doen voor de Nationale Politie. Daar spelen veel verschillende soorten gehoorproblemen veroorzaakt door b.v. schietincidenten en motorrijden. We weten elkaar over en weer op inhoud te versterken, dat hebben we ook gezien bij de behandeling van tinnitus.

Het door Adelante ontwikkelde programma is bij Libra uitgerold en gezamenlijk doorontwikkeld. Die aanpak heeft ertoe geleid dat de behandeling van tinnitus nu verzekerde zorg is. En dat is winst voor de cliënt.”

Adelante werd door Libra op het spoor gezet van de Hoorinfotheek. Libra had al een Hoorinfotheek en Adelante volgde dat initiatief. Adelante heeft nu Hoorinfotheken in Hoensbroek en Venlo. De korte lijntjes tussen Libra en Adelante werpen zijn vruchten af.

Lees hier het volledige artikel.