Direct naar inhoud

Onze klant

Als het UWV twijfelt of iemand belastbaar genoeg is of belastbaar kan worden voor het uitvoeren van betaalde arbeid, doet Libra Arbeidsexpertise onderzoek bij die persoon. Dit zogenaamde praktijkassessment is een nieuw product van Libra Arbeidsexpertise. Het UWV neemt dit als pilot af.

Het is een praktisch onderzoek waarbij iemand wordt geobserveerd in verschillende werksituaties. Ook worden de competenties en interesses in kaart gebracht met verschillende testen. Daarnaast kan psychologisch onderzoek een onderdeel zijn van het assessment. Zo kan een inschatting gemaakt worden of iemand uiteindelijk geschikt kan worden om te werken op de reguliere arbeidsmarkt.

Na jarenlange onderhandelingen kan Libra Revalidatie eind september bekend maken dat locatie Leijpark vanaf 1 januari 2019 ook het VIN revalidatieprogramma aan mag bieden aan volwassenen vanaf 25 jaar die in coma hebben gelegen.

Libra Revalidatie biedt dit programma, als enige in Nederland, al jarenlang met succes aan voor kinderen en jongeren tot 25 jaar. In 85% van de gevallen verhoogt het de kans op herstel aanzienlijk. Volwassenen vanaf 25 jaar kwamen tot op heden niet voor de behandeling in aanmerking.

Geen bewijs
Voor comapatiënten vanaf 25 jaar was er decennialang geen passende zorg na verblijf in het ziekenhuis. Het VIN programma werd voor de doelgroep niet aangemerkt als ‘verzekerde’ (en dus vergoede) zorg wegens het ontbreken van voldoende wetenschappelijk bewijs. Volwassenen vanaf 25 jaar waren aangewezen op verpleeghuiszorg of ondersteuning die in de thuissituatie geboden kon worden. Soms was uitwijken naar het buitenland een mogelijkheid. Een schrijnende situatie voor alle betrokkenen.

Op basis van voortschrijdend inzicht en de betrokkenheid van het netwerk rond comapatiënten (zowel professionals als naasten), de Hersenstichting, de zorgverzekeraars en de Vereniging van Revalidatieartsen merkt de Nederlandse Zorgautoriteit de behandeling vanaf 1 januari 2019 aan als medisch specialistische revalidatie en dus als verzekerde zorg.

Rond de bekendmaking van het nieuws was er veel aandacht in de pers. Ook werd de documentaire ‘Uit coma’ van Paul Witteman uitgezonden. In de documentaire wordt ingezoomd op de laatste stand van de wetenschap en komen Libra revalidatiearts Kim Santegoets en VIN-patiënt Rosa aan het woord.

Bekijk de documentaire

Lees hier meer informatie over het behandelprogramma VIN.

De Cliëntenraad (CR) van Libra Revalidatie & Audiologie heeft op 15 juni 2018 in samenwerking met het LSR (Landelijk steunpunt medezeggenschap) een netwerkbijeenkomst voor cliëntenraden in de revalidatie georganiseerd.

Het programma bestond uit twee delen. Tijdens het ochtendprogramma zijn collega’s met de aanwezigen in gesprek gegaan over:

  • Vroege intensieve neurorevalidatie (VIN)
    Dit is een programma voor kinderen en volwassenen, die ernstig hersenletsel hebben opgelopen en daardoor in een toestand van verminderd bewustzijn verkeren. Kim Santegoets, revalidatiearts, en Ronald Peijnenburg, fysiotherapeut, hebben een presentatie over het behandelprogramma VIN gegeven.
  • Planetree
    Libra Revalidatie & Audiologie heeft de keus gemaakt met de mensgerichte visie op zorg volgens Planetree te werken. Caroline Schafrat, leidinggevende Kenniscentrum Onderzoek Innovatie en Kwaliteit en coördinator Planetree, heeft de vragen Wat is Planetree? en Wat merkt de cliënt ervan in de dagelijkse zorgpraktijk? centraal gesteld.

Tijdens het middagprogramma is de nieuwe Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) besproken. Elise Koekkoek van het LSR heeft de cliëntenraadsleden hierover bijgepraat over:

  1.  Wat gaat er veranderen met de nieuwe Wmcz?
  2.  Welke afspraken zijn straks nodig om met de bestuurder samen te werken?
  3.  Welke verwachtingen zijn er over hoe nieuwe wetgeving medezeggenschap in de praktijk gaat uitpakken?

De middag is afgesloten met een netwerkborrel.

De Cliëntenraad kijkt terug op een geslaagde netwerkbijeenkomst waarbij zowel onze eigen organisatie als de medezeggenschap van de cliënt uitgebreid aan bod zijn geweest.

“De leden van de Cliëntenraad stellen zich graag aan u voor”

De Maki’s is een therapeutische peutergroep voor kinderen tussen de 2 en 5 jaar met hardnekkige spraaktaal problemen. Daarnaast kunnen er ook zorgen zijn op het gebied van de sensomotorische ontwikkeling (het bewegen als reactie op zintuigelijke prikkels).

Peuters die deelnemen aan De Maki’s hebben:

  • hardnekkige spraaktaalproblemen en/of  
    gehoor-/communicatiebeperkingen;
  • niet voldoende aan enkelvoudige logopedische begeleiding;
  • een IQ van 70 of hoger, gemeten met een niet-talige test.

De Maki’s richt zich op het vergroten van de communicatieve mogelijkheden van kinderen. Hierbij maken we gebruik van zowel gesproken als niet-gesproken communicatie, bijvoorbeeld gebaren, gezichtsuitdrukkingen en visuele ondersteuning zoals foto’s of prenten.

Bekijk de folder over de Maki's.